Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Απάντηση σε δημοσιεύματα για τη σχολική στέγη στο Δήμο Μαλεβιζίου

Τρίτη, 12/09/2023

Με αφορμή δημοσιεύματα, έπειτα από ανακοίνωση της παράταξης «Συνεργασία Ευθύνης» για τη σχολική στέγη, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τι έχει υλοποιήσει ο Δήμος Μαλεβιζίου τα τέσσερα τελευταία χρόνια στον ευαίσθητο τομέα των σχολικών υποδομών:

Τα τελευταία 4 χρόνια 500 παιδιά στεγάζονται σε νέες αίθουσες νηπιαγωγείων εγκαταλείποντας ακατάλληλες υπόγειες αίθουσες μετά από χρόνια.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου δεν παρουσίασε κάποια μακέτα αλλά τη μελέτη που εκπονήθηκε από το μηδέν από το Δήμο για τη δημιουργία του νέου νηπιαγωγείου στο χώρο όπου βρίσκεται το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου στο Γάζι. Μία άρτια μελέτη που έχει όλες τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Παιδείας και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα ανταποδοτικά του ΑΔΜΗΕ. Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει ολοκληρώσει την πολεοδομική τακτοποίηση του οικοπέδου και την ενοποίηση του με παρακείμενο οικόπεδο για να μπορεί να ανεγερθεί το νέο κτίριο.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ από την ανάληψη των καθηκόντων μας ολοκληρώθηκε το 1ο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας για να μπορέσει ο Δήμος Μαλεβιζίου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Τον πρώτο κιόλας χρόνο θητείας της Δημοτική αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει με ώριμες μελέτες 2.000.000 ευρώ για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης. Ποσό που είναι το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ανά μαθητή σε επίπεδο Κρήτης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο Δημοτικό Σχολείο Ροδιάς και στο Γυμνάσιο Τυλίσου, είναι στο τελικό στάδιο οι εργασίες στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Τυλίσου, ενώ έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γυμνασίου Γαζίου και για του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου με συνολικό προϋπολογισμό 515.000 ευρώ.

Τοποθετήθηκαν 3 νέες προκατασκευασμένες αίθουσες με όλες τις προδιαγραφές του υπουργείου Παιδείας στο Δημοτικό Σχολείο Καλεσών για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.

Ολοκληρώθηκε από το μηδέν η μελέτη για την ανέγερση νέου Γυμνασίου στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Η ανέγερση του νέου γυμνασίου θα γίνει σε οικόπεδο που,  με την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής Αγίας Μαρίνας που η Δημοτική Αρχή προχώρησε και ολοκλήρωσε, έχει χαρακτηριστεί ως χώρος για την δημιουργία σχολικών κτιρίων.

Η μελέτη για την επέκταση του Λυκείου έχει επικαιροποιηθεί, κάτι που ήταν απαραίτητο για να μπορεί να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Τακτοποιήθηκε πολεοδομικά το κτίριο του Γυμνασίου και Λυκείου Κρουσώνα, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης.  Στο σχολείο ολοκληρώθηκε πέρσι μία εκτεταμένη συντήρηση και μόνωση ενώ δημιουργήθηκε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό χλοοτάπητα 5Χ5 και βάφτηκαν τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ.

Αντικαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρουσώνα καθώς και οι τουαλέτες που ήταν σε άθλια κατάσταση επί χρόνια.

Ολοκληρώθηκε το ολικό λίφτινγκ στις αυλές των σχολείων που έδωσε χρώμα στα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ των σχολείων μας. Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων του Δήμου Μαλεβιζίου ήταν να δημιουργηθούν χώροι για άθληση και αναψυχή που θα απομακρύνουν το γκρίζο από την καθημερινότητα των μαθητών. Δράση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Το θέμα δημιουργίας Επαγγελματικού Λυκείου απασχόλησε πολύ νωρίς τη Δημοτική Αρχή και είναι σε διαρκή επαφή τόσο με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης για το συγκεκριμένο θέμα.

Η συντήρηση των σχολικών κτιρίων είναι μία διαρκής διαδικασία που υλοποιείται καθημερινά με βάση την πολύ καλή συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Μάλιστα στην Εφαρμογή Δημότης Μαλεβιζίου υπάρχει ειδική κατηγορία όπου μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα τους οι διευθυντές των σχολείων για την άμεση αντιμετώπιση τους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 12/09/2023

Top