Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης της Φάμπρικας Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι

Δευτέρα, 19/06/2023

Με τις εργασίες τοποθέτησης νέας κεραμοσκεπής συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της Φάμπρικας Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στατικής ενίσχυσης του κτιρίου ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Τις εργασίες παρακολουθούν και ενημερώνονται στενά οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Γιώργος Πετούσης, Περιβάλλοντος Γρηγόρης Περυσινάκης και η Πρόεδρος της Κοινότητας Κεραμουτσίου Πόπη Θραψανιωτάκη.

Η Φάμπρικα Κοκκινίδη βρίσκεται στον οικιστικό πυρήνα του οικισμού Κεραμούτσι της Δημοτικής Ενότητας Τυλίσου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παλαιάς φάμπρικας της προβιομηχανικής εποχής της Κρήτης για το άλεσμα του ελαιόκαρπου και την παραγωγή του ελαιόλαδου. Αξίζει δε να σημειωθεί πως μέσα σε αυτήν διατηρείται και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της για την παραγωγή του ελαιόλαδου με την παραδοσιακή μέθοδο.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών το Κεραμούτσι θα αποκτήσει έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει και το μεγαλύτερο μέρος του πάλαι ποτέ εξοπλισμού της για την παραγωγή του ελαιόλαδου με την παραδοσιακή μέθοδο.

Η παραδοσιακή φάμπρικα αποτελεί κατάλοιπο της ζωντανής ιστορίας του Μαλεβιζίου, αλλά και της Κρήτης, καθώς μαζί με την όμορη οικία, ανήκε στην περιουσία του σπουδαίου οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 114.200,00€ και η χρηματοδότηση προέρχεται  από το ΕΣΠΑ καθώς ο Δήμος Μαλεβιζίου πέτυχε την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 19/06/2023

Top