Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

ΕΡΓΑ

Έκδοση Βιβλίου «Το Μαλεβίζι στην Επανάσταση του 1821»

Περιγραφή

Με σημαντικές πρωτοβουλίες ο Δήμος Μαλεβιζίου τίμησε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Με βασικό γνώμονα τη μελέτη και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, αλλά και τη συνεξέτασή της με το γενικότερο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον, ο Δήμος Μαλεβιζίου συγκρότησε επιτροπές ειδικών μελετητών, επιστημόνων και συλλεκτών ιστορικών τεκμηρίων οι οποίες και εισηγήθηκαν τρεις κορυφαίες δράσεις με στόχο να μείνει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του εορτασμού στην πολιτιστική παρακαταθήκη της Κρήτης.

Μια πραγματική κιβωτό μνήμης ως μια προσφορά τιμής του Δήμου Μαλεβιζίου στον τόπο μας.

Η καταγραφή αυτή αφορά απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το Μαλεβίζι, αναδεικνύοντας τους ανεξίτηλους δεσμούς, τη συνεκτικότητα και την ιστορική συνέχεια-πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

 

Αναλυτική Περιγραφή

Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία καταγραφής της ιστορίας της περιοχής, δοσμένης μέσα από διαφορετικές οπτικές. Μαζί με τα ιστορικά-πολεμικά γεγονότα εξετάζεται η κοινωνική και πολιτική κατάσταση της περιοχής κατά τη μακρά αυτή και ταραγμένη εποχή, ο ρόλος των μοναστηριών και του κλήρου, οι επιπτώσεις των επαναστάσεων του 19ου αιώνα όπως αποτυπώνονται σε κώδικες θυσιών αλλά και στη συλλογική (κοινωνική) μνήμη.

Εξετάζεται επιπλέον το τοπίο από πλευράς στρατηγικής και με βάση τα οχυρωματικά έργα που δημιουργήθηκαν σ’ αυτό από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι το τέλος της οθωμανοκρατίας. Η επαναστατική δραστηριότητα στο Μαλεβίζι υπήρξε κομβική κατά την περίοδο που άναβε η σπίθα της εξέγερσης ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Σ’ αυτό συνέβαλε η στρατηγική της σημασία, ως άμεσα γειτνιάζουσα με το Μεγάλο Κάστρο, η μεγάλη οικονομική της δραστηριότητα, το έμψυχο δυναμικό της, και η γεωπολιτική της θέση στο κέντρο της Κρήτης.

Ιστορικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες μελετούν πρωτογενές υλικό και αρχειακές πηγές, ερευνούν σημαντικά γεγονότα και φωτίζουν πολύπλευρα την τοπική ιστορία από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι το τέλος της οθωμανικής κατοχής, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα γεγονότα της επανάστασης του 1821. Το υλικό αυτό αποτελεί τεκμήριο ιστορικής αυτογνωσίας και για τις επόμενες γενιές.

Για την έκδοση αυτή εννέα προσωπικότητες έσκυψαν με συστηματικό τρόπο στις πρωτογενής πηγές, αποκάλυψαν και  σύνδεσαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Μαλεβιζίου.  Μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα, κρίσιμες αποφάσεις, σημαντικές συνέργειες που άφησαν το αποτύπωμά τους και παράγουν  επιδραστικότητες  μέχρι  σήμερα, βγήκαν για πρώτη φορά στο φως και  αποτελούν ένα πολύτιμο ιστορικό αρχείο.

Συγγραφείς του επετειακού τόμου είναι οι: Δετοράκης Θεοχάρης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης (Πρόλογος του βιβλίου), Ψιλάκης Νίκος Δημοσιογράφος- Συγγραφέας (Κάθε που περιδιαβαίνω το Μαλεβίζι), Μαστρογιαννάκης Κωνσταντίνος Καθηγητής Φιλόλογος (Ιστορικά γεγονότα της επανάστασης του 1821 στο Μαλεβίζι. Προσωπογραφίες Αγωνιστών του 1821 στο Μαλεβίζι), Ανδριώτης Νίκος Ιστορικός Συγγραφέας (Η οικιστική και πληθυσμιακή εξέλιξη της επαρχίας Μαλεβιζίου στη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας και οι επιπτώσεις των επαναστάσεων του 19ου αιώνα), Γιγουρτάκης Νίκος Αρχαιολόγος Φιλόλογος (Μαλεβίζι. Πώς το γεωγραφικό ανάγλυφο έχει σμιλέψει την ιστορία…), Τσερεβελάκης Ιωάννης Συγγραφέας Φιλόλογος Θεολόγος  (Η προσφορά των κληρικών και των μοναστηριών του Μαλεβιζίου στην επανάσταση του 1821), Αστυρακάκης Μανόλης φιλόλογος – συγγραφέας (Περίοδος 1830-1898-από το πρωτόκολλο του Λονδίνου μέχρι την αυτονομία), Μανιός Ανδρέας Ιατρός, διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής, Διευθυντής ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ (Οι γιατροί και η υγειονομική κατάσταση της νήσου Κρήτης στα 1817, όπως την αντελήφθη ο περιηγητής Franz Wilhelm Sieber), και Πυργιανάκης Ηρακλής Αρχιτέκτονας Μηχανικός (Η προσφορά του Μαλεβιζίου σύμφωνα με τον κώδικα θυσιών του 19ου αιώνα).

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρη στην στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των χορηγών Πλαστικά Κρήτης ΑΕ Power Pros  (Νίκος Πουλορινάκης), Χαλκιαδάκης Σούπερ Μαρκετς , Αφοι Κοκολογιάννη και Μαρία Λυριτζάκη Trumpf διδάκτωρ αρχαιολογίας.

Συλλογή Media

Top