Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

ΕΡΓΑ

Ενεργειακή Αναβάθμιση Γυμνασίου Γαζίου

Περιγραφή

Στο έργο προβλέπεται αντικατάσταση των δικτύων θέρμανσης και συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης, τοποθέτηση φωτιστικών τύπου LED,  εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο δώμα των  κτιρίων με σύστημα Net metering, ενώ παράλληλα στο κτίριο του Γυμνασίου Γαζίου τοποθετούνται θερμοπροσόψεις καθώς και νέα κουφώματα και πόρτες στις αίθουσες.

 

 

 

 

Αναλυτική Περιγραφή

Το έργο αφορά την «Ενεργειακή Αναβάθμιση Γυμνασίου Γαζίου», η θέση του ακινήτου είναι εντός σχεδίου πόλεως Γαζίου επί της οδού Καμαριώτη. Στο κτίριο στεγάζεται το Γυμνάσιο Γαζίου. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τριώροφο πλακοσκεπές κτήριο με τμήμα υπογείου συνολικού εμβαδού 2948,30τ.μ.

Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν συνοπτικά είναι :

Οικοδομικές εργασίες
i) Καθαιρέσεις
Θα γίνει αποξήλωση σίδηρών κουφωμάτων των κυρίων εισόδων των αιθουσών διδασκαλίας, έλεγχος και καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων και αποσαθρωμένων τμημάτων σκυροδέματος στα τμήματα που θα γίνουν επεμβάσεις θερμοπρόσοψης.
ii) Επιχρίσματα
Στα τμήματα όπου έχει γίνει καθαίρεση επιχρισμάτων και σκυροδέματος θα γίνουν εργασίες συντήρησης οπλισμού και αποκατάστασης σκυροδεμάτων όπως και νέα τελικά επιχρίσματα.
iii) Μονώσεις
Προβλέπεται τοποθέτηση εξωτερικής θερμοπρόσοψης στους τοίχους με δυτικό προσανατολισμό με εξηλασμένη πολυστερίνη 5εκ σε ύψος 60εκ από το δάπεδο, θερμοπρόσοψη με πλάκες πετροβάμβακα πάχους 5εκ και ενισχυμένη στρώση υαλοπλέγματος για στη στάθμη από 60εκ έως 2μ και θερμοπρόσοψη με πλάκες πετροβάμβακα πάχους 5εκ για το υπόλοιπο ύψος. Για όλες τις στρώσεις προβλέπεται η επίχριση με ειδικά έτοιμα έγχρωμα επιχρίσματα. Πριν την εφαρμογή της θερμοπρόσοψης θα γίνει υπόστρωμα με ειδικό αστάρι. Προβλέπεται επίσης ειδική μόρφωση στους αρμούς διαστολής και τις ακμές του κτιρίου..
iv) Κουφώματα
Θα γίνει τοποθέτηση νέων θυρών στις εισόδους των αιθουσών διδασκαλίας και γραφείων προς το εξωτερικό περιβάλλον. Τα νέα κουφώματα θα είναι από αλουμίνιο με βελτιωμένους συντελεστές θερμομόνωσης (θερμοδιακοπτόμενα), με πάνελ πολυουρεθάνης χωρίς φεγγίτη σε χρωματισμό επιλογής της υπηρεσίας και δυνατότητα ανοίγματος 180ο. Επίσης θα τοποθετηθούν τα απαραίτητα είδη κιγκαλερίας (πόμολα, κλειδαριές, μηχανισμοί περιμετρικού κλειδώματος και αυτόματης επαναφοράς).

Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις
i ) Φωτοβολταϊκά
Προβλέπεται η εγκατάσταση (Φ/Β) φωτοβολταϊκού συστήματος 18KW στο δώμα του κτιρίου με το σύστημα του Net metering.
Το σύστημα θα αποτελείται από : τα φωτοβολταϊκα πλαίσια, το σύστημα στήριξης των φωτοβολταϊκων πλαισίων, τα ηλεκτρονικά υποσυστήματα που διαχειρίζονται την ηλεκτρική́ ενέργεια που παράγει η φωτοβολταϊκη συστοιχία (Αντιστρoφείς), καλωδιώσεις σύνδεσης και ηλεκτρολογικοί πίνακες AC, DC, διασύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
ii) Φωτισμός
Αποσύνδεση και απεγκατάσταση υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων οροφής στους εσωτερικούς χώρους του Γυμνασίου και αντικατάσταση τους με νέα τεχνολογίας LED με δυνατότητα ρύθμισης της έντασης φωτισμού με ενσωματωμένο οδηγό και δυνατότητα σύνδεσης με το σύστημα DALI. Σε κάθε αίθουσα θα εγκατασταθεί μονάδα ελέγχου φωτισμού με στάθμη φωτός με αισθητήρες παρουσίας και σύστημα ρύθμισης επιθυμητής στάθμης φωτισμού, το οποίο θα επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η κάθε αίθουσα θα χωριστεί σε δύο ζώνες φωτισμού.
iii) Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίου (BEMS)
Προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης το οποίο θα έχει την δυνατότητα παρακολούθησης μέσω κεντρικών μετρητών να παίρνει στιγμιαίες μετρήσεις καθώς και να διατηρεί ιστορικά δεδομένα για την παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά συστήματα και την καταναλισκόμενη ενέργεια του Γυμνασίου, όπου θα απεικονίζονται στο πρόγραμμα διαχείρισης. Επίσης μέσω των υπολοίπων αισθητήρων που θα τοποθετηθούν θα παρακολουθούνται στοιχεία όπως είναι η θερμοκρασία, υγρασία των εσωτερικών χώρων και του περιβάλλοντος και βάση των οποίων θα γίνεται και ο έλεγχος του συστήματος αντισταθμίσεως θέρμανσης.

iv) Θέρμανση – κλιματισμός
Θα γίνει αποξήλωση των παλαιών σωληνώσεων σύνδεσης λεβήτων με τους κυκλοφορητές, των συμβατικών κυκλοφορητών και αντικατάσταση με νέους κυκλοφορητές ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενους με δυνατότητα σύνδεση με σύστημα BEMS, θα γίνουν εργασίες νέας εγκατάστασης συλλεκτών με τρίοδες βάνες για την προσαρμογή του δικτύου στις επιθυμητές συνθήκες λειτουργίας. Επίσης θα γίνει συντήρηση του συστήματος Λέβητα -Καυστήρα και έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών (Φύλλο Ελέγχου). Σε όλα τα θερμαντικά σώματα θα τοποθετηθούν θερμοστατικές κεφαλές οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα ρύθμισης βάση θερμοκρασίας.

Το κτίριο σύμφωνα με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης με αρ. πρωτοκόλλου : 225967/2018 κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Δ και απαιτούνται για την λειτουργία του 126KWh/m2. Έπειτα από την ολοκλήρωση των παραπάνω παρεμβάσεων εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ενεργειακή αναβάθμιση 3 κατηγοριών θα καταταχθεί στην κατηγορία Β+ και θα έχουμε εξοικονόμηση 76,2 KWh/m2 ή 60,5% ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας και εκτιμώμενη ετήσια μείωση εκπομπών CO2 σε 27,42Kg/m2 .

Συλλογή Media

Top