Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Αυτοψία στην Ελ. Βενιζέλου στο Γάζι από το Δήμαρχο Μαλεβιζίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος

Τρίτη, 12/03/2024

Αυτοψία στην Ελευθερίου Βενιζέλου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

 Ο στόχος ήταν να δουν από κοντά την περιοχή όπου πρόκειται να γίνει η ανάπλαση τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος όσο και τα στελέχη της Περιφέρειας, καθώς η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναμένεται να περάσει σύντομα από Περιφερειακό Συμβούλιο και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου της Ανάπλασης της Ελευθερίου Βενιζέλου από την οδό Μακεδονίας μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου ομόφωνα γνωμοδότησε θετικά για τη ΜΠΕ του έργου που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της πόλης του Γαζίου μετατρέποντας την σε μία σύγχρονη, και ασφαλή πόλη για όλους. Πεζούς, οχήματα, ποδηλάτες, ΑμεΑ, οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και αναμένεται να δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρόντες στην αυτοψία ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άρης Σαλούστρος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Νίκος Πατραμάνης.

Ειδικότερα η προγραμματιζόμενη ανάπλαση της οδού περιλαμβάνει :

 • Ενιαίο κατάστρωμα οδού με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 6,80μ.
 • Ενιαία διαχείριση των στρώσεων στα πεζοδρόμια εξασφαλίζοντας το σύνολο της διεκδίκησης του ελεύθερου χώρου κίνησης.
 • Πεζοδρόμια εκατέρωθεν της οδού με ελάχιστα πλάτη σύμφωνα με τις προδιαγραφές ΥΑ 2009 1,5μ. και κατά κανόνα 2,10μ.
 • Μονόδρομο ποδηλατόδρομο (λωρίδα ποδηλάτου) στο ύψος του πεζοδρομίου εκατέρωθεν της οδού πλάτους 1,5μ.
 • Εξασφάλιση συγκρατημένης ολισθηρότητας στην επιφάνεια κίνησης των ποδηλάτων για την παράλληλη κίνηση των πεζών εναλλακτικά.
 • Υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις, γραμμικές, στο μεγαλύτερο μήκος της εξωτερικής λωρίδας του πεζοδρομίου για οπτικό και λειτουργικό διαχωρισμό της κίνησης και της στάθμευσης παρά την οδό.
 • Τοπικές εσοχές για εξυπηρέτηση της δημόσιας συγκοινωνίας και τροφοδοσίας καταστημάτων.
 • Τοποθέτηση ιστών φωτισμού για το οδόστρωμα σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και επί των ιδίων, τοποθέτηση δευτερευόντων προβολέων για φωτισμό των πεζοδρομίων σε απόσταση 22 μ. περίπου και εναλλάξ στα απέναντι πεζοδρόμια (μέση απόσταση 11μ.)
 • Τοποθέτηση εξοπλισμού (σταθερά παγκάκια και μικροί κάδοι απορριμμάτων).
 • Φυτεύσεις γενικά προβλέπονται κατά μήκος των παρτεριών σε όλο το σώμα του δρόμου και από τις δύο πλευρές.
 • Τέλος, στα πλαίσια ανάπλασης της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, κατασκευάζεται και δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων του κεντρικού τμήματος, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στην αντιπλημμυρική μελέτη, σε ότι αφορά τους βασικούς συλλεκτήρες, προσαρμοσμένα στα μορφολογικά χαρακτηριστικά και τις πολεοδομικές συνθήκες της περιοχής.

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 12/03/2024

Top