Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Τετάρτη, 26/07/2023

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου στην έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 εξέδωσε ψήφισμα μετά από το θλιβερό άγγελμα της είδησης του θανάτου της

ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Προέδρου του Σωματείου «Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο»
Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας αναφέρθηκε στη λαμπρή προσωπικότητα και τη συνολική προσφορά της εκλιπούσας, που αποτυπώνονται στο πολύπλευρο, και πολυδιάστατο σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής και του Πολιτισμού καθώς και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο της.

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκτός όλων των άλλων υπήρξε και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας, πρωτοστατώντας σε δράσεις κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, για την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια και φτώχεια και την εργασιακή εκμετάλλευση.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη τίμησε τη χώρα μας με πολλούς τρόπους. Η στάση ζωή της υπαγορεύονταν υψηλές αξίες και πανανθρώπινα ιδανικά, τα οποία υπηρέτησε με αφοσίωση, εργατικότητα, πολύ προσωπικό χρόνο, με όραμα και αυθεντική αγάπη για τον Άνθρωπο. Το αδιαμφισβήτητο φιλανθρωπικό της έργο, έτυχε παγκόσμιας απήχησης και αναγνώρισης.

Ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα», εξασφάλισε ποιότητα και διάρκεια ζωής σε πάσχοντα παιδιά, προσφέροντας αγάπη και ελπίδα στα ίδια και τις οικογένειές τους.

Ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, έδωσε την ψυχή της για την Πρόοδο, την Παιδεία, την Υγεία, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την προστασία των παιδιών. Προώθησε τον πολιτισμό της χώρας μας και υπερασπίστηκε την αξία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ως Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είχε στόχο μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Παράλληλα το Ίδρυμά της μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.

Η Κρήτη, κατείχε ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και την ψυχή της εκλιπούσης. Η ανταπόκρισή της σε κοινωνικές ανάγκες και αιτήματα ήταν άμεση και συγκινητική. Ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε πρότυπο Γυναίκας, διατηρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, την αρμονική σύνθεση και δημιουργική εξισορρόπηση πολλαπλών ιδιοτήτων και ρόλων, με ευγένεια ψυχής και σεμνότητα.

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Μεταξύ άλλων τιμητικών διακρίσεων της απονεμήθηκε το 2020 από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.

Το Μαλεβίζι εκφράζει το σεβασμό του και την εκτίμησή του στην εκλιπούσα, αναγνωρίζοντας το ισχυρό κοινωνικό και πολιτιστικό της αποτύπωμα, που λειτουργεί ως παράδειγμα στους νέους και στις νέες μας που αναζητούν ειδικά στις μέρες μας πρότυπα ζωής.

Το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε ως ενεργοί πολίτες και εκπρόσωποι των συμπολιτών μας αλλά και ως κοινωνία συνολικά, ορμώμενοι από το παράδειγμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, είναι να αγωνιστούμε για έναν κόσμο με λιγότερες ανισότητες και φτώχεια, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την Ειρήνη, την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα.  »

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:

  1. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
  2. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπούσης.
  3. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 26/07/2023

Top