Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Μ. Μποκέας: «Ένα εμβληματικό έργο για το Δήμο Μαλεβιζίου και το Γάζι ξεκινά»!

Τετάρτη, 10/05/2023

Υπογραφή σύμβασης και εκκίνηση εργασιών για τη μετατροπή του παλιού Συνεταιρισμού Γαζίου σε σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού

Σε ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Μαλεβιζίου θα μετατραπεί το παλαιό κτίριο του Συνεταιρισμού στο Γάζι, με το Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα να υπογράφει σήμερα τη σύμβαση υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού μελέτης 3.100.000 €. Ξεκινούν έτσι άμεσα οι εργασίες, ως επιστέγασμα μιας τιτάνιας προσπάθειας που είχε προηγηθεί από τη Δημοτική Αρχή για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Όπως ανέφερε ο Μενέλαος Μποκέας: «Ένα εμβληματικό έργο για το Δήμο Μαλεβιζίου και το Γάζι ξεκινά! Υπογράψαμε τη σύμβαση και μετατρέπουμε το κτίριο του παλιού αγροτικού συνεταιρισμού Γαζίου σε ένα σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού. Εκεί θα στεγαστεί εμπλουτισμένη η Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί αμφιθέατρο 152 θέσεων σε δύο κλίμακες. Μια γενναία χρηματοδότηση 3.100.000 € από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, που κερδίσαμε δίνοντας σκληρές μάχες. Μια μελέτη που εκπονήθηκε με δωρεά του αείμνηστου Γιάννη Βιστάκη την προηγούμενη δημοτική περίοδο, του οποίου την οικογένεια ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή της στον τόπο. Η μελέτη εκπονήθηκε με μέριμνα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία είχε καθοριστική συμβολή στην ολοκλήρωσή της. Πάνω σε αυτή τη μελέτη και με δεδομένη την πρωτοβουλία μας για αλλαγή της χρήσης και φιλοξενία της αρχαιολογικής συλλογής, οι μηχανικοί της Τεχνικής μας Υπηρεσίας έδωσαν ψυχή. Μια ομαδική προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία – όχι τυχαία. Σήμερα είμαστε περήφανοι με το αποτέλεσμα: δημιουργούμε στο Μαλεβίζι ένα πραγματικό στολίδι του πολιτισμού. Θερμό ευχαριστώ σε όλους, αιρετούς, μελετητές και υπηρεσιακούς που συνέβαλαν»!

Ο νέος πολυχώρος πολιτισμού θα διαθέτει σύγχρονο αμφιθέατρο σε δυο κλίμακες κατάλληλο για μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, το κτίριο θα στεγάσει την  Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου, εμπλουτισμένη και με ευρήματα της περιοχής που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου. Στόχος είναι η ουσιαστική ανάδειξη της αρχαιολογικής συλλογής σε έναν χώρο αντάξιο της σπουδαιότητας της. Μάλιστα για το σκοπό αυτό μόλις πριν λίγες μέρες ο Δήμος Μαλεβιζίου, έλαβε το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης με την εκπόνηση της απαιτούμενης μουσειολογικής μελέτης.

Το κτίριο του παλαιού Συνεταιρισμού Γαζίου έχει έκταση 1100 τετρ. μέτρα και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Στο πλαίσιο του έργου «Βιοκλιματικός εκσυγχρονισμός και αλλαγή χρήσης διώροφου κτιρίου,  από αποθήκη σε κτίριο πολιτισμού»  προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με θέσεις στάθμευσης, φυτεύσεις πρασίνου και αστικό εξοπλισμό.

Στο video που ακολουθεί υπάρχει το βίντεο από την υπογραφή της σύμβασης:

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 10/05/2023

Top