Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Μ. Μποκέας για πλατεία Αγίας Μαρίνας: «Κάνουμε ένα αίτημα δεκαετιών πράξη»

Παρασκευή, 16/09/2022

Υπογράφηκε η σύμβαση – ξεκινά η ανάπλαση

 «Κάνουμε ένα αίτημα δεκαετιών πράξη! Η Αγία Μαρίνα αποκτά τη δική της πλατεία, με αρχιτεκτονικά οριοθετημένες χρήσεις για μικρούς και μεγάλους. Με πολλή δουλειά και περισσότερο πείσμα καταφέραμε από το μηδέν να μελετήσουμε, να ωριμάσουμε και να εντάξουμε σε χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου ένα πραγματικά αναπτυξιακό έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει σχεδόν το 1.000.000€. Όχι απλά οραματική υποδομή. Απολύτως αναγκαία, για μια περιοχή που χρόνια τώρα βρισκόταν σε ομηρία. Το Μαλεβίζι αλλάζει, η Αγία Μαρίνα αλλάζει και μαζί της αλλάζει η καθημερινότητα των κατοίκων, που αποκτούν δημόσιο χώρο για αναψυχή με παιδική χαρά, street ball γήπεδο, θεατράκι, χώρους πρασίνου, smart αστικό εξοπλισμό ενεργειακής αυτονομίας, σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ειδικό ηλεκτροφωτισμό, θέσεις στάθμευσης, και ένα μνημείο που πια μπορεί να αναδείξει τη σημασία του. Περήφανος για τη δυνατή ομάδα που δουλέψε νυχθημερόν και από το μηδέν εκπονώντας τη μελέτη – τις μηχανικούς μας Έρρικα Ζαχαριαδάκη και Μαρία Γρηγοράκη- αλλά και την Αντιγόνη Καμπάνη και την Αφροδίτη Κοτσιφάκη για την επιτυχία της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο. Υπογράψαμε τη σύμβαση, έγινε η αρχή και συνεχίζουμε»!

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, στο πλαίσιο υπογραφής της σύμβασης του έργου, που αποδίδει μια σύγχρονη, λειτουργική, με «πράσινες»  εφαρμογές πλατεία στην Αγία Μαρίνα (Τσαλικάκι) Γαζίου.

Το έργο αφορά στην ενοποίηση και τον βιοκλιματικό εκσυγχρονισμό της πλατείας Αγίας Μαρίνας με την πλατεία Κωστή Μουντάκη.

Πρόκειται για ένα από τα έργα που κατάφερε ο Δήμος Μαλεβιζίου να εντάξει στο Πράσινο Ταμείο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 934.000 ευρώ και σύμφωνα με τη μελέτη πρόκειται για  έργο ανάπλασης, οριοθέτησης και ενοποίησης των δύο πλατειών με ολοκληρωμένο χαρακτήρα παρέμβασης, που  διέπεται από τις αρχές του βιοκλιματικού  σχεδιασμού  και  έχει  ως  στόχο  την  αύξηση  της  βιωσιμότητας  των κοινόχρηστων  χώρων,  ενισχύοντας τις δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης και αναψυχής.

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργείται χώρος νέας παιδικής χαράς, χώρος street ball (μπάσκετ), χώρος μικρού θεάτρου με σκηνή και χώροι πρασίνου. Παράλληλα προβλέπεται τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (πέργκολες, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων  κ.α.) και τοποθέτηση έξυπνων ηλιακών ειδών αστικού εξοπλισμού (ηλιακό δέντρο, ηλιακό παγκάκι, ηλιακή στάση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς). Επιπλέον, τοποθετούνται φωτοβολταϊκά πάνελ στην ταράτσα του όμορου με την πλατεία 1ου δημοτικού σχολείου Αγίας Μαρίνας.

Ο απώτερος στόχος από τη χρήση του εξοπλισμού αυτού, είναι η δημιουργία αυτόνομης-πρασινης πλατείας με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα . Τέλος, προβλέπεται εγκατάσταση Σταθμού Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, ειδικός ηλεκτροφωτισμός, χώροι στάθμευσης με πρόβλεψη για ΑμεΑ και τέλος παρεμβάσεις ανάδειξης του Μνημείου.

Στην  υπογραφή της σύμβασης το παρών έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Γιώργος Πετούσης, Συντονισμού Έργου Τοπικών Κοινοτήτων Χαραλ. Κουτσογιάννης, Διοίκησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού Νίκη Ζερβού, οι Πρόεδροι της ΔΕΥΑΜ και του ΔΟΚΑΠΠΑΜ Τάσος Λιαδάκης και Μαρίνα Βογιατζή, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης και Γιάννης Άσπρης καθώς και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας Μαλεβιζίου.

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 17/09/2022

Top