Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Ψήφισμα Δημοτικού Μαλεβιζίου για το θάνατο της Χρυσής Βαθιανάκη

Τρίτη, 05/07/2022

 

Το όνομά της στην αίθουσα μοντέρνας τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου

Ψήφισμα για το θάνατο της εικαστικού, Διευθύντριας και Επιμελήτριας της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, Μαλεβιζιωτισσας, Χρύσας Βαθιανάκη εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη του για το χαμό της. Τιμώντας τη μνήμη της το Σώμα έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση του Δημάρχου Μαλεβιζίου, Μενέλαου Μποκέα, να δοθεί το όνομα της Χρύσας Βαθιανάκη στην αίθουσα μοντέρνας τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Για τον αδόκητο θάνατο της ΧΡΥΣΑΣ ΒΑΘΙΑΝΑΚΗ

Σήμερα Τρίτη 05 Ιουλίου 2022 η Μαλεβιζιώτικη γη θα υποδεχτεί στα σπλάχνα της έναν άνθρωπο που τίμησε με το παραπάνω τον τόπο.

Μια καλλιτέχνιδα, εικαστικό που άφησε το στίγμα της και ανέδειξε με την προσφορά της, τις ιδέες και τη δουλειά της τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου από τη θέση ευθύνης της Επιμελήτριας-Διευθύντριας.

Η Χρύσα Βαθιανάκη τίμησε τον τόπο με την προσφορά της σε ένα δύσκολο πεδίο, αυτό του πολιτισμού, παντρεύοντας την παράδοση και τις κλασικές τεχνοτροπίες με το μοντέρνο, με τη σύγχρονη ματιά, ευρισκόμενη σε έναν συνεχή, δημιουργικό διάλογο μαζί τους και διοχετεύοντας δημιουργικά τις αλληλεπιδράσεις τους στην εξελικτική πορεία της πινακοθήκης ως ευρύτερης πολιτιστικής δομής, στην οποία έδωσε πολύμορφες διαστάσεις και την έβλεπε ως πολυδύναμο κύτταρο ανάπτυξης πολιτισμού και αισθητικής άποψης.

Η Χρύσα Βαθιανάκη ενέταξε την Πινακοθήκη στην τοπική κοινωνία, ανοίγοντας έναν διάλογο των τεχνών και μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση και την αισθητική παιδεία σε μικρούς και μεγάλους.

Παράλληλα η Χρύσα Βαθιανάκη έσπαγε κατεστημένες δομές και όρια. Πνεύμα ανοικτό και ανήσυχο, άφηνε, οδηγούσε τις παγκόσμιες επιδράσεις να εντάσσονται αρμονικά στο τοπικό γίγνεσθαι, δίχως να εκβιάζει, με πειθώ, με πράξεις και αποτελέσματα.

Η Χρύσα ήταν Παγκόσμια Καλλιτέχνης, και μια προσωπικότητα με στέρεες δομές και βάσεις που ακουμπούσαν στα πατρογονικά αποθετήρια πολιτισμού, σε αυτές τις κυψέλες που η γη αυτή περιβάλει, προστατεύει, τρέφει, καθοδηγεί και εμπνέει τα ανήσυχα πνεύματα, φωτίζοντας τον δρόμο τους στον Πνευματικό και υλικό Κόσμο.

Με το θάνατό της το Μαλεβίζι χάνει μια σπουδαία εικαστικό, μια φίλη, έναν άνθρωπο, μια συνεργάτιδα που έθετε την τέχνη σε πρώτη προτεραιότητα και αυτό όχι μόνο από επαγγελματικούς λόγους, αλλά ως στάση ζωής.

Στις άνυδρες και πεζές αυτές εποχές, όπου η πνευματικότητα και η ευαισθησία είναι ζητούμενα,  χρειαζόμαστε τέτοιες προσωπικότητες.

Ο δήμος Μαλεβιζίου έχει αποκτήσει μερικά χαρακτηριστικά έργα της που ως εικαστικός – ζωγράφος άφησε παρακαταθήκη στην ευρύτερη κοινότητα του πολιτισμού. Θα κοσμούν την Πινακοθήκη μας και τον Δήμο ως ζωντανή πολύτιμη ανάμνηση και ως έκφραση ελάχιστης τιμής προς το πρόσωπό της.

Αποφασίζει επίσης, την ονοματοδοσία της αίθουσας της μοντέρνας τέχνης της Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, την οποία οραματίστηκε και έθεσε τις βάσεις, ως αίθουσα «Χρυσή Βαθιανάκη», μαζί με την υπόσχεση της ολοκλήρωσης του οράματός της.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

 

Το Δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου αποφασίζει ομόφωνα:

  1. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της εκλιπούσης.
  2. Να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους της.
  3. Να παραστεί ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιπροσωπεία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία.
  4. Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη της εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου.
  5. Την ονοματοδοσία της αίθουσας της μοντέρνας τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, ως αίθουσα «Χρυσή Βαθιανάκη».
  6. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 05/07/2022

Top