Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Σήμερα η επίσημη παρουσίαση του επετειακού συγγράμματος «Το Μαλεβίζι στην Επανάσταση του 1821»

Δευτέρα, 21/03/2022

Σήμερα στις 19.00 στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο, θα γίνει η παρουσίαση του επετειακού ιστορικού συγγράμματος «Το Μαλεβίζι στην Επανάσταση του 1821».

Για την έκδοση αυτή εννέα προσωπικότητες έσκυψαν με συστηματικό τρόπο στις πρωτογενής πηγές, αποκάλυψαν και  σύνδεσαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Μαλεβιζίου.  Μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα, κρίσιμες αποφάσεις, σημαντικές συνέργειες που άφησαν το αποτύπωμά τους και παράγουν  επιδραστικότητες  μέχρι  σήμερα, βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως.

Η καταγραφή αυτή αφορά απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το Μαλεβίζι, αναδεικνύοντας τους ανεξίτηλους δεσμούς, τη συνεκτικότητα και την ιστορική συνέχεια-πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Συγγραφείς του επετειακού τόμου είναι οι: Δετοράκης Θεοχάρης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης (Πρόλογος του βιβλίου), Ψιλάκης Νίκος Δημοσιογράφος- Συγγραφέας (Κάθε που περιδιαβαίνω το Μαλεβίζι), Μαστρογιαννάκης Κωνσταντίνος Καθηγητής Φιλόλογος (Ιστορικά γεγονότα της επανάστασης του 1821 στο Μαλεβίζι. Προσωπογραφίες Αγωνιστών του 1821 στο Μαλεβίζι), Ανδριώτης Νίκος Ιστορικός Συγγραφέας (Η οικιστική και πληθυσμιακή εξέλιξη της επαρχίας Μαλεβιζίου στη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας και οι επιπτώσεις των επαναστάσεων του 19ου αιώνα), Γιγουρτάκης Νίκος Αρχαιολόγος Φιλόλογος (Μαλεβίζι. Πώς το γεωγραφικό ανάγλυφο έχει σμιλέψει την ιστορία…), Τσερεβελάκης Ιωάννης Συγγραφέας Φιλόλογος Θεολόγος  (Η προσφορά των κληρικών και των μοναστηριών του Μαλεβιζίου στην επανάσταση του 1821), Αστυρακάκης Μανόλης φιλόλογος – συγγραφέας (Περίοδος 1830-1898-από το πρωτόκολλο του Λονδίνου μέχρι την αυτονομία), Μανιός Ανδρέας Ιατρός, διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής, Διευθυντής ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ (Οι γιατροί και η υγειονομική κατάσταση της νήσου Κρήτης στα 1817, όπως την αντελήφθη ο περιηγητής Franz Wilhelm Sieber), και Πυργιανάκης Ηρακλής Αρχιτέκτονας Μηχανικός (Η προσφορά του Μαλεβιζίου σύμφωνα με τον κώδικα θυσιών του 19ου αιώνα)

Την παρουσίαση θα κάνει ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. Για τα αντικείμενα της έρευνάς τους θα μιλήσουν οι παρευρισκόμενοι συγγραφείς του σημαντικού αυτού επετειακού τόμου.

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 21/03/2022

Top