Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Διεκδικητικός ο Μ.Μποκέας, απέσπασε δεσμεύσεις στη συνάντηση με Χατζηδάκη

Τετάρτη, 23/10/2019

ΝΑΙ στα αντισταθμιστικά, ΝΑΙ στην απομάκρυνση του ΑΗΣ από τον Υπουργό

Να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για τη Δαμάστα ζήτησε ο Δήμαρχος

Το διεκδικητικό ρόλο που οφείλει να έχει το Μαλεβίζι κάνει πράξη ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. Ο Μενέλαος Μποκέας συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη στην Αθήνα, αναδεικνύοντας τη θέση του Μαλεβιζίου ως εταίρου πρώτης γραμμής στο τραπέζι των συζητήσεων. Στη συνάντηση το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης και εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ.

Ενεργειακή διασύνδεση, προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά, αντισταθμιστικά οφέλη για το Μαλεβίζι, χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής στην Κορακιά και κλείσιμο του εργοστασίου των Λινοπεραμάτων ήταν τα ζητήματα που έθεσε υπόψη του Κωστή Χατζηδάκη ο Μενέλαος Μποκέας. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ. Αυγενάκη και το Βουλευτή κ. Σενετάκη για τη σημερινή συνάντηση, ανέφερε:

«Ενημερώσαμε τον Υπουργό για τις πάγιες θέσεις μας και ζητήσαμε να αναγνωριστεί εμπράκτως η επιβάρυνση που έχει δεχτεί το Μαλεβίζι όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ο σημαντικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στο εξής ως ενεργειακός κόμβος όχι μόνο της Κρήτης, αλλά ουσιαστικά της Ανατολικής Μεσογείου. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα δεν είναι ενδεδειγμένη πρόταση και για το λόγο αυτό ζητήσαμε να εξαντληθούν τα περιθώρια και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την περιοχή. Από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία, θα σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις διαβουλεύσεις.

Θέσαμε επίσης το επιτακτικό αίτημα για κλείσιμο του εργοστασίου των Λινοπεραμάτων και απόδοση της περιοχής στην τοπική κοινωνία. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, στο σχεδιασμό του Υπουργείου εντάσσεται το κλείσιμο του ΑΗΣ, με την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Μιλήσαμε παράλληλα, για την αναγκαία απόδοση αντισταθμιστικών οφελών από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά. Είναι η πρώτη φορά που το Μαλεβίζι διεκδικεί επίσημα αντισταθμιστικά για τους δημότες του. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και αποδέχτηκε το αίτημά μας. Ξεκινάμε, λοιπόν, άμεσα με τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ τις συζητήσεις. Φθηνότερο ρεύμα για όλους, χρήματα για αναπτυξιακές μελέτες και έργα με περιβαλλοντικό πρόσημο είναι προτάσεις που θέσαμε στο τραπέζι και θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα.

Στόχος μας σε κάθε περίπτωση είναι να καταστήσουμε το Μαλεβίζι από επιβαρυμένο τόπο, τόπο βιώσιμο, ενεργειακά ανεξάρτητο, ενισχυμένο με περιβαλλοντικές δράσεις και έργα προς αυτήν την κατεύθυνση». 

 

 

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 23/10/2019

Top