Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Άνοιξε τις πύλες της η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός»

Δευτέρα, 11/12/2017

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» στην Τύλισο.

Ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους που γέμισαν τον πανέμορφο και λειτουργικό χώρο, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, καθώς και η εκπαιδευτικός και ανιψιά του αείμνηστου Μπότη Θαλασσινού Χρυσούλα Αστυρακάκη μαζί με μικρές μαθήτριες που έκαναν εργασία σχετική με το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, ενώ ο επιμελητής της έκθεσης Κώστας Δολαψάκης, μίλησε για τον Μπότη Θαλασσινό και τα έργα του που εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη. Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στην ολοκλήρωση της Δημοτικής Πινακοθήκης, προς τον πρώην Δήμαρχο Τυλίσου Σταύρο Χαλκιαδάκη, επί δημαρχίας του οποίου και ξεκίνησε η κατασκευή του κτιρίου που προοριζόταν ως Δημαρχείο Τυλίσου, καθώς και προς τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Δολαψάκη, ο οποίος δούλεψε αρκετούς μήνες αφιλοκερδώς για να πετύχει το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από το οκτέτο εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου, με ξενάγηση στις 6 μεγάλες αίθουσες, όπου οι επισκέπτες θαύμασαν από κοντά τους 148 πίνακες του Μπότη Θαλασσινού, πίνακες που αποτελούν τμήμα της μεγάλης δωρεάς του καλλιτέχνη προς το Δήμο Μαλεβιζίου και με παραδοσιακή κρητική μουσική από το συγκρότημα του Μιχάλη Καζαμία, του Αντώνη και Μιχάλη Φραγκιαδάκη και της Ιταλίδας συνεργάτιδάς τους, Μπάρμπαρα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Με την συνεργασία του Δήμου ολοκληρώσαμε και εγκαινιάσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο Πολιτισμού που άνοιξε τις πύλες του στους πολίτες και θα αποτελεί Κυψέλη Πολιτισμού. Η Περιφέρεια συνεργάζεται με τους φορείς και στηρίζει κάθε έργο και δράση που συμβάλει στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, στην ανάδειξη του πολιτισμού και στην τοπική ανάπτυξη». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην σημαντικότητα του έργου, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη παρακαταθήκη για τον τόπο την δωρεά των έργων του Μπότη Θαλασσινού, του μεγάλου απόντα όπως είπε «ο οποίος δυστυχώς δεν πρόλαβε να είναι παρών στα εγκαίνια και να δει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ, στην όμορφη Τύλισο, στα εγκαίνια της ολοκαίνουργιας – και κυρίαρχης ελπίζουμε – πολιτιστικής δομής του Δήμου μας: Της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου! Της τρίτης κατά σειρά μεγάλης επένδυσής μας στον πολιτισμό, μετά τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Συλλογής Μαλεβιζίου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Γάζι.
Σας καλωσορίζω στα επίσημα εγκαίνια του λαμπρού αυτού οικοδομήματος, που φιλοδοξούμε να αλλάξει το πολιτιστικό γίγνεσθαι, όχι μόνο στα στενά όρια της Τυλίσου αλλά και σε ολόκληρο το Δήμο μας, και ευρύτερα. Ενός έργου που ολοκληρώθηκε με μεγάλες προσπάθειες εκ μέρους της δημοτικής αρχής, και σήμερα μας κάνει όλους περήφανους!
Φίλες και φίλοι, η χαρά που νιώθουμε όλοι σήμερα, και εγώ προσωπικά, μετριάζεται όμως, από την απουσία ενός ανθρώπου. Εκείνου του ανθρώπου που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για τη δημιουργία αυτού του χώρου πολιτισμού, που εγκαινιάζουμε σήμερα, τον οποίο δυστυχώς ο ίδιος δεν πρόλαβε να αντικρύσει ολοκληρωμένο. Και αναφέρομαι βέβαια στο σπουδαίο συντοπίτη μας, τον διεθνούς αναγνώρισης καλλιτέχνη Μπότη Θαλασσινό, και τη μεγάλη δωρεά των έργων του, τα οποία στο εξής θα φιλοξενούνται εδώ.
Αλλά ας πάρουμε, κυρίες και κύριοι, τα πράγματα με τη σειρά:
Το κτήριο που εγκαινιάζουμε σήμερα δε θεμελιώθηκε εξαρχής για Πινακοθήκη.
Σύμφωνα με την αρχική του μελέτη, που εκπόνησε και ξεκίνησε να υλοποιεί ο προκάτοχός μου στον τότε Δήμου Τυλίσου, Δήμαρχος κ. Σταύρος Χαλκιαδάκης, προοριζόταν για δημαρχιακό μέγαρο, προσαρμοσμένο βέβαια στις ανάγκες του τότε Καποδιστριακού Δήμου Τυλίσου. Πριν την ολοκλήρωσή του, και ενώ είχαν κατασκευαστεί ήδη ο σκελετός και η τοιχοποιία, συντελέστηκε η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η οποία ως γνωστόν, συνένωσε τους παλιούς Δήμους Τυλίσου, Γαζίου και Κρουσώνα στον ενιαίο Δήμο Μαλεβιζίου. Η συνένωση αυτή και ιδίως η παραμονή της έδρας του νέου Δήμου στο Γάζι, καταδίκαζε την καινούργια οικοδομή του Δημαρχείου Τυλίσου σε αχρηστία. Ως νέα Δημοτική Αρχή, αναζητούσαμε πολύ καιρό λύσεις για την ορθή αξιοποίηση του μεγάλου αυτού κτηρίου, για το οποίο είχαν δαπανηθεί έως τότε σημαντικά ποσά, που δεν έπρεπε βέβαια να πάνε χαμένα. Για να ολοκληρώσουμε όμως την κατασκευή, οφείλαμε πρωτίστως να αλλάξουμε χρήση στο κτήριο, προκρίνοντας λειτουργίες που θα ήταν προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα της περιοχής.

Την κατάλληλη ώρα προέκυψε η μεγάλη προσφορά του καταξιωμένου ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού, ο οποίος προσέφερε στο Δήμο μας, 236 πίνακες από το πλούσιο έργο του. Η μεγάλη αυτή δωρεά μου δημιούργησε προσωπικά την ιδέα της μετατροπής του ημιτελούς, ακόμη τότε, κτηρίου, σε χώρο πολιτισμού και τέχνης. Τη δημιουργία δηλαδή μιας κεντρικής Πινακοθήκης στο Δήμο Μαλεβιζίου, που θα στεγάζει εκθέσεις και ποικίλες πολιτιστικές δράσεις της περιοχής, και βέβαια, τα έργα του ίδιου του αείμνηστου Μπότη Θαλασσινού.
Από τότε πέρασε πολύς καιρός, όπως βέβαια απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εκπονήσαμε νέα μελέτη, που μετέτρεπε το κτήριο σε πινακοθήκη, καθώς και ειδικές μελέτες εξοπλισμού, που υλοποιήθηκαν σε σύντομο χρόνο, εντασσόμενες σε χρηματοδοτικά προγράμματα, χάρις την αμέριστη στήριξη του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και της Προϊσταμένη της Διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Κρήτης κυρίας Μαρίας Κασσωτάκη, που οφείλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά.
Ακολούθησε η εκπόνηση και έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης και ορίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας, χάρις και στη συμβολή των οποίων φτάσαμε στη σημερινή ημέρα. Να μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα ονόματα των μελών της επιτροπής Εποπτείας: Πρόεδρος ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γιώργος Αεράκης, Αντιπρόεδρος ο Αρχιτέκτονας – Ιστορικός Τέχνης κ. Κώστας Καζαμιάκης και τα μέλη κ. Κώστας Τριγώνης ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος Πολιτισμού στο Δήμο Μαλεβιζίου, κ. Άννα Φραντζεσκάκη η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Μαλεβιζίου, κ. Αγάπη Ελένη Παπάζογλου Δημοτική Σύμβουλος, κ. Κώστας Παγωμένος ο γνωστός γλύπτης και ζωγράφος, η συμβολαιογράφος κ. Νέλη Βαρβεράκη, ο αρχαιολόγος και εδικός σύμβουλος μου κ. Γιώργος Τζωράκης.

Δυστυχώς, το διάστημα που μεσολάβησε έφυγε από τη ζωή ο Μπότης Θαλασσινός, νικημένος από την ασθένεια. Με το θάνατο, όμως, του μεγάλου Ζωγράφου, πέραν της απώλεια του προσωπικού φίλου και ευεργέτη του Δήμου μας, στερηθήκαμε επίσης τη γνώση και την εμπειρία, ενός ανθρώπου που ήταν ο πλέον κατάλληλος για την οργάνωση της έκθεσης του έργου, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Και ήταν ακριβώς τη στιγμή εκείνη που ολοκληρώνονταν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την προετοιμασία της έκθεσης, γα την οποία ο Μπότης ιδιαίτερα – και δικαίως – ανυπομονούσε. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνελθέν εκτάκτως την ίδια ημέρα, πέραν των άλλων αποφάσισε και την ονοματοδοσία της Πινακοθήκης στο όνομα του αξέχαστου φίλου: «Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, Μπότης Θαλασσινός», σε αιώνια απόδοση τιμής στη μνήμη του ανθρώπου που προικοδότησε την Πινακοθήκη με ένα τεράστιο και ανεκτίμητης αξίας θησαυρό, ήδη εν τη γενέσει της. Και μάλιστα εδώ, στον τόπο καταγωγής του Καλλιτέχνη, την Τύλισο. Η απώλεια του Μπότη πολλαπλασίαζε όμως και την ηθική υποχρέωση της Δημοτικής αρχής, απέναντι στη μνήμη και το έργο του αξέχαστου Μπότη. Και έτσι αποφασίστηκε η έναρξη της λειτουργίας της Πινακοθήκης με μια μεγάλη Έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στο έργο του Μπότη.
Ποιος όμως ήταν σε θέση να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο;
Για καλή μας τύχη, για το Μπότη Θαλασσινό υπάρχουν εκείνοι οι καλοί φίλοι, που επιθυμούν όσο και εμείς, στο Δήμο Μαλεβιζίου, να αναδεχθεί όπως πρέπει το έργο του. Ένας τέτοιος καλός φίλος του αείμνηστου Μπότη είναι ο επίσης καταξιωμένος στο ευρύ κοινό και στους ειδικούς, άξιος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης κ. Κωστής Δολαψάκης, ο οποίος με συγκινητική προθυμία και χωρίς δεύτερη σκέψη, αποδέχτηκε την πρόταση μας να επιμεληθεί και να οργανώσει την έκθεση των δωρηθέντων στο Δήμο μας έργων του Μπότη Θαλασσινού. Και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτήν τη συνεργασία, καθώς ο Κωστής Δολαψάκης είναι καταξιωμένος στο πεδίο της διοργάνωσης εκθέσεων έργων δικών του αλλά και άλλων καλλιτεχνών, και επιπροσθέτως, υπήρξε μέχρι τέλους στενός φίλος του αείμνηστου Μπότη, παρακολουθώντας, εκ του σύνεγγυς, τη δράση και το έργο του μεγάλου Ζωγράφου.
Απαιτήθηκαν πολλοί μήνες μελέτης και κοπιαστικής εργασίας, εκ μέρους του Κωστή Δολαψάκη, για την οργάνωση του υλικού και τη σωστή ανάδειξή του. Το άρτιο, πραγματικά, τελικό αποτέλεσμα της έκθεσης των έργων του Μπότη Θαλασσινού δικαιώνει πάντως απόλυτα την εμπιστοσύνη μας στην εμπειρία του Κωστή Δολαψάκη, όπως θα έχετε όλοι την ευκαιρία να δείτε αργότερα. Και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική λεπτομέρεια, που πρέπει να υπενθυμίσω, ότι από την πρώτη στιγμή ο Κωστής Δολαψάκης εξαίρεσε τον εαυτό του από κάθε είδους αμοιβή γι’ αυτήν την τόσο σύνθετη και κοπιαστική εργασία!!
Κυρίες και κύριοι, δε χρειάζεται να πω πολλά ακόμη για τη σημασία μιας τόσο σημαντικής πολιτιστικής δομής στο δήμο Μαλεβιζίου όπως είναι η Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία ξεκινά από σήμερα τον εκπολιτιστικό της ρόλο στην περιοχής μας. Γιατί δεν είναι βέβαια μόνο οι εκθέσεις που προγραμματίζονται και θα προγραμματιστούν στο μέλλον, αλλά φιλοδοξούμε η Πινακοθήκη αυτή να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο ακόμη και για την ενίσχυση της πολιτιστικής παραγωγής του τόπου μας. Ούτε βέβαια θα πω πολλά για την αξία του Μπότη Θαλασσινού, που ευεργέτησε με τρόπο μοναδικό τον πολιτισμό στην Κρήτη και στην Ελλάδα, με το σύνολο του έργου του, και ιδίως το Δήμο Μαλεβιζίου, τον οποίο προίκισε τόσο πλουσιοπάροχα με τη δωρεά των έργων του. Θα μας τα αναλύσει αυτά με τον πλέον έγκυρο τρόπο ο κ. Κωστής Δολαψάκης, ως μόνος αρμόδιος, τον οποίο ανυπομονούμε όλοι να ακούσουμε, και στον οποίον να υπενθυμίσω ότι εδώ στο Δήμο Μαλεβιζίου, είμαστε όλοι ευγνώμονες!
Κυρίες και κύριοι, κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμη όλους τους συνεργάτες μας, που συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα των αποψινών εγκαινίων. Μίλησα ήδη για τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης και ειδικά του Περιφερειάρχη μας κ. Σταύρου Αρναουτάκη, που ενστερνίστηκε από την αρχή το όραμα μας για το έργο.

 

Πολλές ευχαριστίες οφείλω ακόμη στην Επιτροπή Εποπτείας της Πινακοθήκης, και τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Αεράκη. Τον αντιδήμαρχο οικονομικών και διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Θανάση Κύρκο, που έχοντας και ειδικό ενδιαφέρον για την Τύλισο, γνωρίζω ότι μόχθησε πολύ για την ολοκλήρωση όλων εκείνων των διαδικασιών που απαιτήθηκαν μέχρι σήμερα. Τον Σταύρο Χαλκιαδάκη πρώην Δήμαρχο Τυλίσου για τη συμβολή του στην κατασκευή του κτιρίου. Τον στενό μου συνεργάτη Κώστα Τζαγκαράκη, η συμβολή του οποίου υπήρξε κάτι παραπάνω από καθοριστική από την πρώτη στιγμή. Τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Τυλίσου Γιώργο Κουβίδη, που πάντοτε από τα μετόπισθεν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Τύλισο. Τα στελέχη του Δήμου Μαλεβιζίου Πόπη Δασκαλάκη και Σπύρο Καπετανάκη, που ο καθένας σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του έδωσε όλες τους τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του έργου, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.Και βέβαια να ευχαριστήσω κλείνοντας όλους εσάς, φίλες και φίλοι, που παραβρεθήκατε σήμερα μαζί μας!
Στην εκδήλωση των εγκαινίων της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» παρευρέθηκαν επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης, οι Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου και Σπύρος Δανέλης, ο εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, Νίκος Χρονάκης, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης και Λάμπρος Βαμβακάς, ο πρώην Βουλευτής Ηρακλείου Κώστας Μπαντουβάς, η δ/ντρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην Δήμαρχοι, Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης και Κρουσώνα Γιάννης Δρακουλάκης, πολλοί συγγενείς του αείμνηστου Μπότη θαλασσινού και πλήθος κόσμου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός», βρίσκεται στην Τύλισο, στην είσοδο του οικισμού και λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Η είσοδος στη Δημοτική Πινακοθήκη είναι ελεύθερη.

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 27/02/2019

Top