Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Τιμήθηκε ο τελευταίος επιζών του Αλβανικού μετώπου – Παρουσιάστηκε το ιστορικό βιβλίο του Γ. Παναγιωτάκη

Δευτέρα, 29/10/2012

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012
Σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κρουσώνα, παρουσιάστηκε το βιβλίο – λεύκωμα του Γιώργου Παναγιωτάκη, με τίτλο «20ος Αιώνας – Ιστορία των Κρητικών αγώνων εκτός Κρήτης».
Το βιβλίο εστιάζεται στους σχεδόν άγνωστους αγώνες της Κρήτης και τις ανερεύνητες πτυχές τους. Βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ και Β’ Παγκόσμιοι, Μικρασιατική καταστροφή, Πόλεμος της Κορέας και εισβολή στην Κύπρο το 1974, καλύπτουν το θεματολογικό του άξονα.

Το πλούσιο φωτογραφικό και εικονιστικό γενικότερα υλικό, πρωτοδημοσιευμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, προσθέτει τη δική του ιστορική και αισθητική διάσταση σε όλους γενικά τους πολέμους. Σε αυτό το βιβλίο δημοσιεύονται και όλα τα ονόματα των φονευθέντων Κρητικών στα πεδία των μαχών. Ο αριθμός τους φτάνει τις 5317 και αποτελεί μια οφειλομένη τιμή στη μνήμη τους.

Παράλληλα με την παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τίμησε τον τελευταίο εν ζωή ήρωα του Αλβανικού μετώπου και της Μάχης της Κρήτης, Γιώργο Παλαιάκη από τη Ροδιά. Ο Γ. Παλαιάκης αφηγήθηκε στο ακροατήριο στιγμές από τις μάχες στις οποίες έλαβε μέρος, το πώς τραυματίστηκε τόσο στα Αλβανικά βουνά όσο και στη Μάχη της Κρήτης, ενώ παραλλήλισε το τότε με το τώρα και ζήτησε από τους νεότερους να μην φοβούνται και να συνεχίζουν την προσπάθεια όσο δύσκολο κι αν φαίνεται το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Η βραδιά έκλεισε με την προβολή ειδικού οπτικοακουστικό υλικό με τα γεγονότα και τα πρόσωπα των πολέμων του 20ου αιώνα.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευρ. Κουκιαδάκης, σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, ο γνωστός καλλιτέχνης Μπότης Θαλασσινός και πλήθος κόσμου.

Τελευταία τροποποίηση:

Top