Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

ΕΡΓΑ

Διαμόρφωση – Ανάπλαση ελευθέρων κοινόχρηστων χώρων , πάρκων, οδών, πεζοδρόμων, κήπων και πλατειών οικισμού Φόδελε

Περιγραφή

Σκοπός του έργου είναι η αναμόρφωση της περιοχής, με επίκεντρο την κεντρική πλατεία του οικισμού του Φόδελε και τις 2 μικρότερες πλατείες, το πάρκο, το ποτάμι με τον υδροβιότοπο, καθώς επίσης και τους δρόμους όδευσης από και προς το Ηράκλειο, τους δρόμους εντός του οικισμού και το δρόμο όδευσης προς το Μουσείο του El Greco εφαρμόζοντας τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της βιώσιμης κινητικότητας.

 

Αναλυτική Περιγραφή

Κύριος στόχος του έργου είναι η επιλογή της καλύτερης δυνατής πρότασης από λειτουργική, περιβαλλοντική, οικονομική και τεχνική άποψη, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης, προκειμένου να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί τις ακόλουθες επιδιώξεις:
1. Τη λειτουργική και οργανική σύνδεση της κεντρικής πλατείας με την υπόλοιπη περιοχή μελέτης με στόχο τη διαμόρφωση πλέγματος κοινοχρήστων χώρων περιμετρικά αυτής.
2. Τη χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και ανθεκτικών υλικών που προκύπτουν από την μελέτη που βασίζεται στην εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού και εναρμονίζονται με την περιοχή εξασφαλίζοντας συνθήκες άνεσης και δροσισμού
3. Την εφαρμογή των άρχων της βιώσιμης κινητικότητας για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη διαχείριση της κινητικότητας (δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση του ποδηλάτου, των ΜΜΜ και περπατήματος) και γενικότερα στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος μετακινήσεων.
4. Τον συνδυασμό του χαμηλού κόστους κατασκευής και την εύκολη συντήρηση
5. Δημιουργία λειτουργικών, προσβάσιμων χώρων εφαρμόζοντας αρχιτεκτονικές λύσεις που ευνοούν την ανεμπόδιστη διακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες εξασφαλίζοντας μια περιοχή προσπελάσιμη, ασφαλή και φιλική προς όλους.
6. Την ανάδειξη της ιστορικότητας της πλατείας, αλλά και του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής εντάσσοντας στο σχεδιασμό τα μνημεία, το πάρκο με τη χαρακτηρισμένη ζώνη φυσικού κάλλους και το φυσικό ποτάμι με τον υδροβιότοπο, καθώς επίσης και το μουσείο

Η επίτευξη του στόχου θα συμβάλλει:
1. στην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας της περιοχής,
2. στην διευκόλυνση της προσβασιμότητας και της κίνησης των πεζών, των εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με κινητικές ή άλλες δυσκολίες.
3. στη βελτίωση την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών της περιοχής,
4. στη βελτίωση του μικροκλίματος και των συνθηκών της θερμικής άνεσης,
5. στη δημιουργία ενοποιημένων περιηγητικών διαδρομών με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του ιστορικού κέντρου του οικισμού.

Top