Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

ΕΡΓΑ

Προμήθεια Εξοπλισμού Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων και Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Δημοσιότητας

Περιγραφή

Σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύονται να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών για το κλείσιμο του κύκλου των αποβλήτων υλικών, με ειδική πρόβλεψη για το οργανικό κλάσμα και τις δυνατότητές του ως προς την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας και την ανάκτηση ενέργειας.

Η εθνική πολιτική για τα βιοαπόβλητα, προσαρμοζόμενη στο πλαίσιο της ΕΕ, εστιάζει στην ανάπτυξη συστημάτων χωριστής συλλογής και εγκαταστάσεων κομποστοποίησης ή αναερόβιας χώνευσης, για την αποτελεσματική οργάνωση και υλοποίηση δραστηριοτήτων διαχείρισης βιοαποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τη μείωση του κόστους διαχείρισης προς όφελος του κοινού.

 

Αναλυτική Περιγραφή

Το έργο αφορά αφενός στην ανάπτυξη Δικτύου Διαλογής στην Πηγή (καφέ κάδοι) και αφετέρου στην παράλληλη προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης. Για το σκοπό αυτό, 2 νέα απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων, 200 εξωτερικοί καφέ κάδοι και 200 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης θα βρίσκονται σύντομα στη διάθεση του Δήμου και της αρμόδιας Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Τα βιοαπόβλητα από τους καφέ κάδους θα οδηγούνται στη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος, που έχει χωροθετηθεί στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων για την παραγωγή κομπόστ, ενώ το προϊόν από τους οικιακούς κομποστοποιητές θα παραμένει στη διάθεση των νοικοκυριών.

Το Μαλεβίζι ξεκινά έτσι την εφαρμογή της οργανικής ανακύκλωσης στην πράξη, με στόχο να επιτύχει μείωση των βιοαποβλήτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή σε ποσοστό 40%. Μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα ο Δήμος Μαλεβιζίου προασπίζει τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος (έδαφος και ύδατα), ενώ παράλληλα απομειώνει την επιβάρυνση από το ειδικό τέλος ταφής.

Συλλογή Media

Top