Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

ΕΡΓΑ

Ανάπλαση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου

Περιγραφή

Η οδός Ελ. Βενιζέλου είναι η κεντρική κυκλοφοριακή αρτηρία του Γαζίου, η οποία χωρίζει τον αστικό ιστό του στη μέση. Διασχίζει το κέντρο της πόλης και έχει αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, καθώς και πεζών, λόγω της λειτουργίας δεκάδων επιχειρήσεων κατά μήκος της, σχολείων γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της πόλης καθώς και δημοτικών υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου παρατηρείται μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση κυρίως τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και των δομών αυτών, η οποία γίνεται ακόμα πιο έντονη λόγω κυρίως της άναρχης στάθμευσης, του μη οργανωμένου ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων, της έλλειψης υποδομών και της απουσίας κυκλοφοριακής παιδείας, τα οποία επιτείνονται από τις πιεστικές συνθήκες που διαμορφώνει η καθημερινότητα.

Μια σχεδιασμένη συνολική ανάπλαση των πεζοδρομίων και του κεντρικού δρόμου μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την ασφάλεια των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων, την εξοικονόμηση ποιοτικού χρόνου, την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Με την ανάπλαση ο κεντρικός δρόμος δύναται να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για αναψυχή και περίπατο και ταυτόχρονα για εμπορικές και καταναλωτικές δραστηριότητες και κοινωνικές συναναστροφές.

Στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου για τις σύγχρονες μορφές μετακίνησης και το εκπονούμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, προκύπτουν ολοκληρωμένες προτάσεις που βασίζονται στην συνολική αλλαγή παραδείγματος αναφορικά με το κυκλοφοριακό, τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, τις οικονομικές δραστηριότητες, την κίνηση οχημάτων και πεζών καθώς και τις μορφές κοινωνικής συναναστροφής στον κεντρικό ιστό της πόλης.

Για το δήμο, η ανεμπόδιστη κίνηση και πολύπλευρη δραστηριότητα των δημοτών και των επισκεπτών, ο σεβασμός στις ιδιαίτερες ανάγκες, η διευκόλυνση των ευάλωτων ομάδων, η εξοικονόμηση ποιοτικού χρόνου, η άνθιση της οικονομικής δραστηριότητας, η προώθηση των κοινωνικών επαφών, καθώς και η εξισορρόπηση των πιεστικών συνθηκών που συνθέτουν την σύγχρονη καθημερινότητα, αποτελούν προτεραιότητες πρώτης διαβάθμισης.

Αναλυτική Περιγραφή

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης του Γαζίου, η δημιουργία μιας συνεχούς γραμμικής περιοχής, που θα αποτελέσει περιοχή αναψυχής, περιπάτου για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες. Βασική επιδίωξη παραμένει επίσης η ασφαλέστερη κίνηση των χρηστών της οδού, οδηγών και πεζών και η αύξηση της εμπορικής κίνησης κατά μήκος της οδού και της περιοχής γενικότερα. Στόχος είναι να προσαρμοστεί η μελέτη στα Σ.Β.Α.Κ. (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) όπως για παράδειγμα η δημιουργία ποδηλατοδρόμου, με σκοπό τη φιλικότερη προς του χρήστες μετακίνηση, με ταυτόχρονη μείωση των οχημάτων. Η επιδιωκόμενη αύξηση του πρασίνου θέτει ως στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος και της αισθητικής της περιοχής.

Πρόκειται για μια σημαντική και ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα προσφέρει συνθήκες ασφαλούς προσβασιμότητας σε κατοίκους και επισκέπτες, και θα διασφαλίζει την ασφαλή κίνηση των οχημάτων προς όλες της κατευθύνσεις αποσυμφορώντας τον κυκλοφοριακό φόρτο.

Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με την Πράξη Εφαρμογής Αγ. Μαρίνας και το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλεως Γαζίου και περιλαμβάνει:

Υδραυλικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και αποστράγγισης ομβρίων μέσω υπόγειων σωληνωτών αγωγών
Υπογειοποίηση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.)
Νέα οδοστρώματα
Διαμόρφωση πεζοδρομίων με πρόβλεψη και σε όδευση ΑΜΕΑ
Λωρίδα κίνησης ποδηλάτων
Ζώνη φύτευσης
Ζώνη αστικού εξοπλισμού
Κεντρική νησίδα οδικής αρτηρίας
Roundabout
Κατακόρυφη και Οριζόντια Σήμανση

Είναι ένα έργο που θα αλλάξει πλήρως τη φυσιογνωμία της πόλης του Γαζίου.

Συλλογή Media

Top