Με τη στήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Μοιρολόι, η Γιορτή του Πένθους. Το μοιρολόι ως πολιτιστική κληρονομιά θρηνητικής παράδοσης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Αυγούστου – στον Αρχαιολογικό Χώρο Τυλίσου, στο πλαίσιο του θεσμού ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -Πρόγραμμα 2021-, του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Όλη η εκδήλωση έχει δομηθεί σε τρία μέρη με κορμό της το μουσικό μέρος, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, πρωτεργάτης στη μελοποίηση των κρητικών μοιρολογιών μέσα από πολύχρονη καταγραφή και συλλογή αυθεντικών μορφών θρήνου.
Α΄ Μέρος:
Επιστημονικές εισηγήσεις ως αποτέλεσμα συνδυασμού έρευνας πεδίου, βιωματικής εμπειρίας και επιστημονικής κατάρτισης, από την κοινωνιολόγο-κοινωνική ανθρωπολόγο Αγγελική Λυγινού και τη σκηνοθέτιδα και παραγωγό ταινιών και ντοκιμαντέρ Βίκη Αρβελάκη.
Β΄ Μέρος: «Η ηδονή των δακρύων – Η αντανάκλαση του θρήνου στον χρόνο και τη μνήμη»
Το θεατρικό δρώμενο ως παραστατική απόδοση του μοιρολογιού μέσα στον χρόνο και την αντανάκλαση του στις χιλιετίες από τον Ομηρικό θρήνο της Ανδρομάχης, Εκάβης, Ελένης στη γυναίκα των Ανωγείων που θρηνεί τον γιο της ως θύμα του ναυαγίου Ηράκλειον στις 8/11/1968.
Στα δυο θεατρικά πρωταγωνιστούν η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Μαριάννα Πολυχρονίδη και η θεατρολόγος-ηθοποιός Εμμανουέλα Μαριούλα ως οι θρήνουσες μορφές του απώτατου και του πρόσφατου χθες.
Η μετάφραση μέρους της Ραψωδίας Ω’ της Ιλιάδας είναι σε απόδοση Ι. Κακριδή και Ν. Καζαντζάκη ενώ το δεύτερο μονόπρακτο αποτελεί συγγραφή και απόδοση του Λουδοβίκου των Ανωγείων βασισμένο στην εξομολογητική καταγραφή της Μαρίκας Καραμπίνη και το μοιρολόι της στο γιο της Λάκη.
Γ΄ Μέρος: «Η γιορτή του πένθους»
Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης είναι το μουσικό δρώμενο το οποίο αποτελεί έμπνευση, ιδέα και έργο του Λουδοβίκου των Ανωγείων ως πρωτεργάτη στη μελοποίηση των κρητικών μοιρολογιών μέσα από πολύχρονη καταγραφή και συλλογή αυθεντικών μοιρολογιών.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί το μοιρολόι και η αποτύπωση του θρήνου σε ένα σύνολο εκφάνσεων, οι οποίες υπογραμμίζουν την επιτελεστική, ψυχολογική και πολιτιστική διάσταση του.
Ώρα Προσέλευσης 19:30
Έναρξη: 21:00
Υποχρεωτική κράτηση θέσεων μέσω της ιστοσελίδας: digitalculture.gov.gr/2021/07/miroloi-i-giorti-tou-penthous-archea-tilisos
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Εισηγήτριες
- Αγγελική Λυγινού, κοινωνιολόγος- κοινωνική ανθρωπολόγος
- Βίκυ Αρβελάκη , σκηνοθέτις – παραγωγός
Καλλιτεχνική ομάδα :
Λουδοβίκος των Ανωγείων: Δημιουργός Μουσικού Έργου- Καλλιτεχνικός Επιμελητής εκδήλωσης
Θεατρικό Μέρος:
Πολυχρονίδη Μαριάννα (Ηθοποιός και ερμηνεύτρια)
Μαριούλα Εμμανουέλα (Θεατρολόγος και ηθοποιός)
Μουσικοί στη Σκηνή:
Βουγιουκλή Ελένη (Μουσικός, Ερμηνεύτρια)
Βουγιουκλή Σουζάνα (Μουσικός Ερμηνεύτρια)
Οικονομάκης Δημήτρης (Μουσικός, Ενορχήστρωση- κοντραμπάσο)
Μπαρδάνης Μανώλης, (Μουσικός, φυσαρμόνικα, Αφηγητής)
Μαυρογενίδου Σοφία (Μουσικός φλάουτο)
Χατζησταύρου Άρης, (Μουσικός – κιθάρα)
Εθελοντική Συμμετοχή: Φωνητικό Σύνολο “Θύραθεν”
Οργάνωση και Παραγωγή εκδήλωσης: Πολιτιστικός Φορέας Androidus Project Tank.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν ο Δήμος Μαλεβιζίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου
Χρήσιμες Πληροφορίες
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο.
Περισσότερες πληροφορίες https://digitalculture.gov.gr/
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.
Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 03/08/2021