Το Μαλεβίζι τιμάει τον Ήρωα της Κύπρου Βασίλη Φθενό – Κώστας Μαμουλάκης: Στο Μαλεβίζι, έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε και να αναδεικνύουμε την προσφορά ανθρώπων που με την στάση τους, τίμησαν τον τόπο μας
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Γωνιών Γιάννη Παντερή και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου Ανδρέα Παντερή, Γιώργη Φραγκιαδάκη, Μανώλη Κοτσυφό και Κώστα Φθενό, είχε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.
Στη συνάντηση, παρουσία και του Αντιδημάρχου Άρη Σαλούστρου, του Δημοτικού Συμβούλου Ανδρέα Τσιντάρη και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Μαλεβιζίου, συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της τελετής αποκάλυψης της προτομής του Βασίλη Φθενού που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς και τα προγραμματισμένα έργα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Στο Μαλεβίζι, έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε και να αναδεικνύουμε την προσφορά ανθρώπων που με την στάση και την πορεία της ζωής τους, τίμησαν τον τόπο μας. Έτσι κάνουμε και με τον Βασίλη Φθενό, είναι άλλωστε το ελάχιστο που ο Δήμος του, μπορεί να πράξει για να διατηρήσει αναλλοίωτο το πέρασμα του στρατιωτικού που έτρεξε στην πρώτη γραμμή της μάχης την περίοδο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, του ανθρώπου της αυτοδιοίκησης που υπηρέτησε την κοινωνία μας ως Πρόεδρος της Κοινότητας Γωνιών και ως Δήμαρχος Τυλίσου».
Ποιος ήταν ο Βασίλης Φθενός (1948 – 2018)
Ο Βασίλειος Φθενός, γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου στις 15 Ιουνίου 1948 όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Το 1960 μπήκε στο Γυμνάσιο Ανωγείων και στη συνέχεια στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο) όπου και αποφοίτησε. Στις εισαγωγικές εξετάσεις του 1966 πέρασε πρώτος στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων την οποία τελείωσε με άριστα το 1970 οπότε και ορκίστηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Μέχρι το 1972, τελείωσε όλα τα σχολεία εφαρμογής του όπλου και επιλέχτηκε για τις Ειδικές Δυνάμεις Καταδρομών στις οποίες υπηρέτησε μέχρι το 1986.
Το 1974, έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου, ως υπολοχαγός της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη» με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών που ξεκίνησε από τη Σούδα με 17 ελληνικά αεροπλάνα.
Μετά την απογείωση του αεροσκάφους του στη Λευκωσία ο Β. Φθενός κατόρθωσε πρώτος να προσεγγίσει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, προκειμένου να διαταχθεί η κατάπαυση των «φιλίων πυρών», που είχαν προηγουμένως ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός «Νοράτλας» και το θάνατο 33 επίλεκτων ανδρών. Στις μάχες που ακολούθησαν η Μοίρα στην οποία συμμετείχε με θάρρος και αυταπάρνηση, κατόρθωσε να προστατέψει πολλές οχυρές θέσεις της Μεγαλονήσου, μεταξύ άλλων και το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το οποίο υπήρξε βασικός στόχος του Αττίλα.
Με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών Κύπρου συμμετείχε και στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αττίλα 2 κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων, απετράπη η επιχειρηθείσα από τους Τούρκους κατάληψη της Λευκωσίας.
Αποστρατεύτηκε οικειοθελώς από το στράτευμα με το βαθμό του Ταξιάρχου το 1989.
Ο Βασίλης Φθενός είχε αποφοιτήσει επίσης και από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (Μακεδονικό Πανεπιστήμιο) ενώ ήταν πρωταθλητής στην ξιφασκία, έχοντας κατακτήσει πολλούς τίτλους με την Εθνική Ομάδα της Ελλάδας.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Γωνιών Μαλεβιζίου (1995-1998) και Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Τυλίσου (1999-2002).
Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 15/04/2019