Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Το παραδοσιακό και σύγχρονο Μαλεβίζι συστήνεται στον κόσμο στο 2ο Malevizi Festival που ξεκινά την Παρασκευή

Τρίτη, 03/09/2024

 Το Malevizi Festival είναι μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού. Εκτός από τις μεγάλες συναυλίες αναγνωρισμένων στο πανελλήνιο καλλιτεχνών, συνεπικουρούμενων από ντόπιους τραγουδοποιούς σε ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, είναι μία διοργάνωση που στόχος της είναι να αναδείξει σημαντικές πτυχές του πολιτιστικού αποθέματος του Μαλεβιζίου και να δώσει τη δυνατότητα σε συλλογικότητες να αναδείξουν το έργο τους και να προβάλουν δράσεις και προϊόντα σε ένα πολυπληθές κοινό.
Το πρόγραμμα στο 2ο Malevizi Festival είναι εμπλουτισμένο με μια σειρά από παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, από πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών και άλλους τοπικούς φορείς. Οι δράσεις αυτές θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις της περιοχής μας. Δράσεις για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις φωτογραφίας, παραδοσιακές μαγειρικές, τυροκομική, κεντήματα και υφαντά που έρχονται από το παρελθόν, αθλητικές δράσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα και φυσικά κρητικοί χοροί με επίκεντρο τον Μαλεβιζιώτη, στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το παραδοσιακό και το σύγχρονο Μαλεβίζι συστήνεται στον κόσμο
Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στη γιορτή της παραδοσιακής μουσικής ένα ξεχωριστό μέρος έχει αφιερωθεί στην κρητική μαντινάδα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής λαϊκής παράδοσης με θέμα τον Μαλεβιζιώτη και τον Έρωτα. Στις 20.30 θα διεξαχθεί η τελική φάση του Διαγωνισμού Μαντινάδας που διοργανώνει ο Σύλλογος Εικαστικών, Λογοτεχνών και Συγγραφέων «Κρητών Λόγος» και η ηλεκτρονική εφημερίδα https://maleviziotis.gr/. Επίσης θα βραβευτούν παλιοί καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής που άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή.

Οι παράλληλες δράσεις που θα φιλοξενηθούν στο 2ο Malevizi Festival είναι οι εξής:

Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου

  1.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυρακίου «Ο ΑΣΤΥΡΑΚΑΣ» συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με έκθεση Φωτογραφίας. Θέμα: «Στυράκεια μια αρχή…» Άνθρωποι διαχρονικά στην περιοχή. Κοινωνική ζωή, ασχολίες, φυσικό περιβάλλον. Θα μοιραστεί αντίστοιχο φυλλάδιο ενώ θα υπάρχουν και διάφορα κεράσματα.
  2. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” (πλατεία Κατσαμάνη) με επίδειξη παραδοσιακού κεντήματος και κεράσματα από τη Δαμάστα.
  3.  Στις 19.30 η Βάσω Καρατζά παρουσιάζει το φανταστικό Bubble Show της στα παιδιά στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» πίσω από το Δημαρχείο.
  4. Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Κορφών Μαλεβιζίου συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο έκθεσης, πώλησης και κερασμάτων προϊόντων που παρασκευάζει.
  5. Ο Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κρουσώνα «Η Κρουσανιώτισα» συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο έκθεσης, πώλησης και κερασμάτων προϊόντων που παρασκευάζει.
  6. Το Πολιτιστικό Αθλητικό Σωματείο “Matchpoint Tennis Club, Όμιλος Αντισφαίρισης Μαλεβιζίου συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με δράσεις προώθησης του αθλήματος του τένις και του συλλόγου
  7.  Ο Αγροτικός Οικοτεχνικός Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μαράθου «Το Ξομπλιστό Κουλουράκι»: συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο έκθεσης, πώλησης και κερασμάτων παραδοσιακών προϊόντων παρασκευασμένων από τον συνεταιρισμό καθώς και παρουσίαση κατασκευής του παραδοσιακού ξομπλιαστού κουλουριού.
  8. Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με δράσεις αφιερωμένες στο Κρουσανιώτικο Μήλο από το Λιβάδι και στα αρωματικά φυτά.
  9. Το Σωματείο Θεατρικής Ομάδας Ροδιάς συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο χειροποίητων κατασκευών.
    10. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φόδελε συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με κεράσματα από το Φόδελε και χειροποίητες κατασκευές

*
Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου

  1.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυρακίου «Ο ΑΣΤΥΡΑΚΑΣ» συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με έκθεση Φωτογραφίας. Θέμα: «Στυράκεια μια αρχή…» Άνθρωποι διαχρονικά στην περιοχή. Κοινωνική ζωή, ασχολίες, φυσικό περιβάλλον. Θα μοιραστεί αντίστοιχο φυλλάδιο ενώ θα υπάρχουν και διάφορα κεράσματα.
  2. Στις 18.00 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», πίσω από το Δημαρχείο: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαζίου, συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με τους δασκάλους Άντζελα Πετραλή (αρμόνιο) και Θεόφιλο Πλευράκη (κιθάρα). Θα γίνει παρουσίαση και γνωριμία των παιδιών που ενδιαφέρονται για τη μουσική με τα όργανα κιθάρα και αρμόνιο καθώς και παρουσίαση μουσικών κομματιών από τους μαθητές του Συλλόγου.
  3. Στις 19.00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών Μαλεβιζίου συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” (πλατεία Κατσαμάνη) με τη δράση, «Παραδοσιακό Γωνιανό Τυροκομιό»
  4. Στις 19.30 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” (πλατεία Κατσαμάνη) με τις δράσεις, «παρασκευή μουσταλευριάς» και «επίδειξη πατήματος σταφυλιών».
  5. Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Κορφών Μαλεβιζίου συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο έκθεσης, πώλησης και κερασμάτων προϊόντων που παρασκευάζει.
  6. Ο Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κρουσώνα «Η Κρουσανιώτισα» συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο έκθεσης, πώλησης και κερασμάτων προϊόντων που παρασκευάζει.
  7. Ο Αγροτικός Οικοτεχνικός Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μαράθου «Το Ξομπλιστό Κουλουράκι»: συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο έκθεσης, πώλησης και κερασμάτων παραδοσιακών προϊόντων παρασκευασμένων από τον συνεταιρισμό καθώς και παρουσίαση κατασκευής του παραδοσιακού ξομπλιαστού κουλουριού.
  8. Το Πολιτιστικό Αθλητικό Σωματείο “Matchpoint Tennis Club, Όμιλος Αντισφαίρισης Μαλεβιζίου συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με δράσεις προώθησης του αθλήματος του τένις και του συλλόγου. Συμμετοχική δράση: Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στην πλατεία Κατσαμάνη: STREET TENNIS FOR KIDS.
  9. Στις 19.00, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» πίσω από το Δημαρχείο: Ανάγνωση του παραμυθιού «Το μυστικό της νεράιδας Στο παλάτι του χρόνου», από τη Μαρία Μαυρουδή, Εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, αρθρογράφο, συγγραφέα παιδικών παραμυθιών.
  10.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ» συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με δράσεις αφιερωμένες στο Κρουσανιώτικο Μήλο από το Λιβάδι και στα αρωματικά φυτά.
  11. Το Σωματείο Θεατρικής Ομάδας Ροδιάς συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο χειροποίητων κατασκευών.
  12.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φόδελε συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με κεράσματα από το Φόδελε και χειροποίητες κατασκευές.

*
Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου

  1. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυρακίου «Ο ΑΣΤΥΡΑΚΑΣ» συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με έκθεση Φωτογραφίας. Θέμα: «Στυράκεια μια αρχή…» Άνθρωποι διαχρονικά στην περιοχή. Κοινωνική ζωή, ασχολίες, φυσικό περιβάλλον. Θα μοιραστεί αντίστοιχο φυλλάδιο ενώ θα υπάρχουν και διάφορα κεράσματα.
  2. Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Κορφών Μαλεβιζίου συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο έκθεσης, πώλησης και κερασμάτων προϊόντων που παρασκευάζει.
  3. Ο Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κρουσώνα «Η Κρουσανιώτισα» συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο έκθεσης, πώλησης και κερασμάτων προϊόντων που παρασκευάζει.
  4. Το Πολιτιστικό Αθλητικό Σωματείο “Matchpoint Tennis Club, Όμιλος Αντισφαίρισης Μαλεβιζίου συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με δράσεις προώθησης του αθλήματος του τένις και του συλλόγου.
  5. Στις 19.30 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με τις δράσεις, «παρασκευή μουσταλευριάς» και «γευσιγνωσία κρασιού».
  6. Το Σωματείο Θεατρικής Ομάδας Ροδιάς συμμετέχει στο “MALEVIZI FESTIVAL” με περίπτερο χειροποίητων κατασκευών.

 

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 03/09/2024

Top