Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Μαλεβίζι: 80 χρόνια από τον ματωμένο Αύγουστο του 1944 – Ιστορικά γεγονότα, μαρτυρίες και τεκμήρια σε μια διπλή καταγραφή

Κυριακή, 23/06/2024

80 χρόνια από τον ματωμένο Αύγουστο του 1944 ο Δήμος Μαλεβιζίου θέλοντας να τιμήσει του νεκρούς του ήρωες, προχωρά στην έκδοση ενός λευκώματος και στη βιντεογράφηση των μαρτυριών της διαδρομής του αίματος που σκόρπισε πόνο, καταστροφή και δημιούργησε τραύματα, που ακόμα μέχρι σήμερα είναι ορατά.

Στόχος είναι, με την επέτειο φέτος των 80 χρόνων από την αποτρόπαιη αυτή θηριωδία, να αποδοθεί ο ελάχιστος φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες κατοίκους, τους συγγενείς και τα ξεθεμελιωμένα, λεηλατημένα και κατεστραμμένα χωριά του μαρτυρίου.

Σάρχος, Δαμάστα, (ως επίσημα αναγνωρισμένα μαρτυρικά χωριά), Καλέσσα, Καμαράκι, Καμαριώτης, Αστυράκι, Γωνιές, Μάραθος αποτέλεσαν αυτόν τον ματωμένο Αύγουστο του 1944 τους τόπους, όπου ξεδιπλώθηκε το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της ναζιστικής βαρβαρότητας με δεκάδες εκτελεσμένους και εκατοντάδες εκτοπισμένους, αφήνοντας πίσω έμψυχα και άψυχα ερείπια και πληγές που ακόμα και σήμερα δεν έχουν κλείσει.

Τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες που βγαίνουν στο φως συγκλονίζουν. Οι άνθρωποι μιλούν, οι τόποι μαρτυρούν, οι διαδρομές του θανατικού έχουν υφάνει έναν ιστό φρίκης στο Μαλεβίζι… Οι καρταγραφές συνεχίζονται… Οι μνήμες μας είναι οι παρακαταθήκες μας για το μέλλον.

80 ΧΡΟΝΙΑ από τον Ματωμένο εκείνο Αύγουστο του 1944,  ο Δήμος Μαλεβιζίου οφείλει να τιμήσει, να καταγράψει, να τεκμηριώσει, να προβάλλει, να αποτυπώσει αυτά τα δραματικά γεγονότα, που βρίσκονται χαραγμένα ανεξίτηλα στις συνειδήσεις των ανθρώπων, φαντάσματα της ιστορίας που στοιχειώνουν το παρόν και να τα μεταφέρει ως ιστορική αυτογνωσία στις επόμενες γενιές.

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 23/06/2024

Top