Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Επέστρεψαν στο Μάραθος τα οστά του Ηλία Τούλη που έχασε τη ζωή του στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974

Κυριακή, 02/06/2024

Μεν. Μποκέας: «Ήρωα Ηλία Τούλη, το Μαλεβίζι τιμά την επιστροφή σου στην πατρώα γη»

Σε ένα έντονα φορτισμένο από συγκίνηση κλίμα το Μάραθος και ολόκληρο το Μαλεβίζι υποδέχτηκαν τα οστά του Ήρωα Καταδρομέα Ηλία Τούλη 50 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974.

«Δέος και εθνικό χρέος. Ήρωα Ηλία Τούλη, το Μαλεβίζι τιμά την επιστροφή σου στην πατρώα γη. 50 χρόνια σε θρηνούμε ως αγνοούμενο. Σήμερα τα οστά σου αγκαλιάζουν τα χώματα του τόπου μας, της γης που σε γέννησε και σε γαλούχησε. Γη ποτισμένη με αίμα και θυσίες. Οι λέξεις φτωχές να περιγράψουν τις στιγμές. Προνόμιο σπάνιο να βιώνουμε τη ζωντανή ιστορία. Εδώ στο Μάραθος, συγκινημένοι απευθυνόμαστε με σεβασμό στην οικογένειά σου. Από σήμερα δεν χωρά θρήνος. Μόνο περηφάνια στο κοινό αντάμωμα. Χρέος όλων μας, η ύψιστη τιμή: η μνήμη, παρακαταθήκη διδαγμάτων εις τους αιώνες των αιώνων. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!.» ανέφερε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας με αφορμή τον επαναπατρισμό των οστών του Ηλία Τούλη.

Στην τελετή επαναπατρισμού των οστών του Καταδρομέα Ηλία Τούλη που οργανώθηκε από την οικογένεια του Ηλία Τούλη, το Δήμο Μαλεβιζίου και την Τοπική Κοινότητα Μαράθου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε η Σύμβουλος Επικεφαλής Θεμάτων Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κ Άννα Αριστοτέλους που στο χαιρετισμό της εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε για τον Ηλία Τούλη:

«Οι παρακαταθήκες του Τούλη Ηλία και των υπολοίπων ηρωικώς πεσόντων του 1974, προϋποθέτουν από όλους μας μια υπόσχεση. Πως η δική τους θυσία, αλλά κι ο πόνος μισού αιώνα των οικογενειών τους, δεν θα πάει χαμένος. Καλούμαστε να κρατήσουμε τη μνήμη του άσβεστη και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές το τεράστιο μέγεθος της θυσίας του. Οφείλουμε ως πολιτεία να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου των αγνοουμένων μας. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.»

Ο Ηλίας Τούλης συμμετείχε στο αεροσκάφος ΝΙΚΗ 4, που απογειώθηκε από τη Σούδα Χανίων, με προορισμό το αεροδρόμιο της Λευκωσίας μαζί με άλλους 28 Καταδρομείς. Το αεροσκάφος  συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, καθώς εκλήφθηκε ως τουρκικό και χτυπήθηκε κατά λάθος από τα κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά,  οδηγώντας στο θάνατο τους 29 καταδρομείς και τα 4 μέλη πληρώματος του αεροσκάφους.

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την συντριβή του αεροσκάφους ΝΙΚΗ 4 στο λόφο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο, κατά τα τραγικά γεγονότα Ιουλίου του 1974, ο Ήρωας Καταδρομέας Ηλίας Τούλης επέστρεψε στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μάραθος, μετά την ταυτοποίηση των οστών του με τη μέθοδο του DNA.

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 02/06/2024

Top