Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Συνάντηση Χορωδιών και Φωνητικών Συνόλων στο Μαλεβίζι

Σάββατο, 01/06/2024

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Μαλεβιζίου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Γάζι, θα  πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά  συνάντηση χορωδιών και φωνητικών συνόλων που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο και στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Πολυφωνίες και μονοφωνίες θα πλημμυρίσουν τη συναυλία  με ήχους  από την παράδοση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου και θα ξεκινήσει στις 20.00.

Οι χορωδίες και τα φωνητικά σύνολα που θα συμμετέχουν είναι:

Δημοτική Χορωδία Μαλεβιζίου

Η Δημοτική Χορωδία Μαλεβιζίου ιδρύθηκε το έτος 2019. Σκοπός της χορωδίας  είναι η διάδοση και προβολή του παραδοσιακού τραγουδιού της πατρίδας μας καθώς και του έντεχνου ποιοτικού τραγουδιού. Η Χορωδία διευθύνεται από την Καθηγήτρια Μουσικής, Εύα Κουτσογιαννάκη – Πιτσικάκη με συνοδό τον Άρη Κουτεντάκη.  Έχει πάρει μέρος σε αρκετά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τσουγκράνες

Το φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής και η ομάδα κρουστών Τσουγκράνες δημιουργήθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης από την Ελεάννα Παπανικολοπούλου το 2014 και έκτοτε τραγουδούν και παίζουν τραγούδια και σκοπούς απ’ όλη την Ελλάδα, τη Μ. Ασία και τα Βαλκάνια. Σκοπός τους είναι να συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διάδοση αυτών των μουσικών παραδόσεων.

Έχουν πραγματοποιήσει συναυλίες και μουσικές παραστάσεις στην Κρήτη και έχουν συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς.

Thirathen Vocal Group

Το Thirathen Vocal Group ιδρύθηκε το 2017 και τελεί υπό την αιγίδα και εποπτεία του Μουσείου Θύραθεν. Πρόκειται για ένα γυναικείο πολυφωνικό φωνητικό σύνολο που απαρτίζεται στην πλειονότητα των μελών του από καταξιωμένες επαγγελματίες μουσικούς και χορωδούς με πολυετή χορωδιακή εμπειρία. Το ρεπερτόριο που καλύπτει περιλαμβάνει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, εναρμονισμένα για τρίφωνη ή τετράφωνη χορωδία, καθώς και πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια από τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου, με έμφαση στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Το Thirathen Vocal Group παρουσιάζει ως επί το πλείστον το ρεπερτόριο του χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων (a capella), αναδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την ποικιλία και ευρύτητα, τόσο της ανθρώπινης φωνής, όσο και της μουσικής πολυφωνικής παράδοσης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν η Εύα Θανάση και η Ειρήνη Θεοφάνους. Την χορωδιακή προσαρμογή υπογράφει η Ειρήνη Θεοφάνους, ενώ την φωνητική προετοιμασία έχει αναλάβει η Εύα Θανάση.

Το Thirathen Vocal Group αποτελείται από τις: Δημάκη Εύα, Θανάση Εύα, Θεοφάνους Ειρήνη, Κουφού Θέτιδα, Λιάσκου Σοφία, Μαραυγάκη Χριστίνα, Σταματάκη Μαρία και Χαραλαμπάκη Πελαγία.

Τρίλια

Η χορωδία Τρίλια  είναι μικτή πολυφωνική και μονοφωνική χορωδία και ιδρύθηκε το 2023 από την Αυγερινή Γάτση , φιλοξενείται στο Comeet Creative Space. Στόχος των εβδομαδιαίων συναντήσεων  είναι να γνωρίσουμε διάφορα ρεπερτόρια και παραδόσεις αλλά και να αναπτυχθεί ατομικά η τεχνική και μουσική καλλιέργεια των μελών.  Τραγουδούν: Ιάσωνας Αγγελίνας, Γιάννης Βασιλάκης, Τότα Ευλαβή, Εύη Καμπουράκη, Δώρα Καραφύλλη, Μανωλίνα Κονταξάκη, Κική Λεβαντάκη, Ειρήνη Λεγάκη, Μαρία Σταυρακάκη, Στέλιος Χατζηελευθερίου.

Anemi

Καλοκαίρι 2018… Κάπου στο Ηράκλειο Κρήτης…Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα… Πέντε γυναίκες, με κοινό γνώμονα το πάθος τους για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική, ενώνονται και φτιάχνουν την Anemi… Το φωνητικό πολυφωνικό σύνολο Anemi δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας μουσικής, Αργυρώς Ρέππα. Το όνομα του παραπέμπει σε άλλες εποχές, στον τρόπο που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για να τυλίγουν το νήμα. Και μεταφέρει ένα αέναο μήνυμα… Η Anemi «τυλίγει» γύρω της την κλωστή της Ελληνικής μουσικής παράδοσης, διασκευάζοντας – υπό το πρίσμα μιας διαφορετικής ματιάς – παραδοσιακά τραγούδια με μοναδικό τους όργανο τις ανθρώπινες και φωνές τους ήχους των κρουστών οργάνων και όπλο την πολυφωνία , με σεβασμό στην καταγωγή τους και τις αρχικές μελωδίες.

Τις διασκευές των τραγουδιών επιμελούνται οι μουσικοί: Γιώργος Βασιλάκης και Αργυρώ Ρέππα. Την Anemi αποτελούν οι:

Αργυρώ Ρέππα, Έφη Μαστορίδη, Φωτεινή Παπαδάκη, Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη, Σοφία Χιλετζάκη.

 

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 01/06/2024

Top