Σε μία σεμνή τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικήτα Γεωργίου Στρατάκη, στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Σάρχου, παρουσία μελών της οικογένειας Στρατάκη, εκπροσώπων αρχών και φορέων.
«Τιμούμε σήμερα μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία του χωριού, έναν από τους πρώτους που εντάχθηκαν οργανωμένα στην αντίσταση, έναν ευπατρίδη που προσέφερε στο χωριό και σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών του. Ο Νικήτας Στρατάκης πλήρωσε με τη ζωή του την αντιστασιακή του δράση και την ένταξη του στην ομάδα Μπαντουβά που στήριζε οικονομικά. Ο Νικήτας Στρατάκης έθεσε το καθήκον της υπεράσπισης της ελευθερίας και της πατρίδας πάνω από την ίδια τη ζωή του και την οικογένεια του. Το χωριό Σάρχος και ο Δήμος Μαλεβιζίου τον τιμούμε σήμερα ως έναν από τους πρώτους μεταξύ ίσων, αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, τη θυσία καθώς και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στο χωριό της καταγωγής του.» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.
Ο Νικήτας Γεωργίου Στρατάκης από το Σάρχο Μαλεβιζίου υπήρξε ένα από πρώτα μέλη του οργανωμένου Αντιστασιακού Αγώνα με την Ομάδα Μπαντουβά την οποία και χρηματοδοτούσε.
Για τη δράση του αυτή συνελήφθη από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, καταδικάστηκε σε θάνατο στην Αγυιά Χανίων και εκτελέστηκε δια πελέκεως στα Μεσκλά Χανίων τον Αύγουστο του 1942.
Στην ένταξη του Νικήτα Στρατάκη στην αντίσταση και στην ομάδα Μπαντουβά αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής ιστορίας και συγγραφέας Αντώνης Σανουδάκης, ενώ για τη βοήθεια που προσέφερε στο χωριό του, το Σάρχος, ο Νικήτας Στρατάκης αναφέρθηκαν οι Μύρωνας Περβολαράκης και Ιωάννης Χατζάκης.
Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μανόλης Χαρκούτσης.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Νικάκης, ενώ στην τελετή συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και οι Δημήτρης Βερεράκης και Νίκος Γεπεσάκης.
Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 13/11/2023