Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18/10/23 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου η ομιλία του Νίκου Γιγουρτάκη, αρχαιολόγου-φιλόλογου και προέδρου του Μουσείου Αγίας Αικατερίνης

Παρασκευή, 20/10/2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18/10/23 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου η ομιλία του Νίκου Γιγουρτάκη, αρχαιολόγου-φιλόλογου και προέδρου του Μουσείου Αγίας Αικατερίνης.

Υπό τον γενικό τίτλο «Ανθρώπων έργα στην Κρήτη. Αναζητώντας τα ίχνη της κρητικής πολιτισμικής ταυτότητας» περιδιαβήκαμε τις διάφορες περιόδους της Κρήτης από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι το σήμερα. Ανακαλύψαμε τις επιρροές των κατακτητών, τα μνημεία που έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας αλλά κι αυτά που χάθηκαν και την ύπαρξή τους βεβαιώνουν πλέον μόνο οι ιστορικές πηγές, οι χάρτες και οι φωτογραφίες.

Για χιλιάδες χρόνια η Κρήτη αποτέλεσε κεντρικό σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, την οικονομία και τη γεωπολιτική της λεκάνης της Μεσογείου. Υπήρξε χώρος σκληρών πολεμικών αντιπαραθέσεων, αλλά ταυτόχρονα «χωνευτήρι» πολιτισμών και συνύπαρξης.

Η ομιλία του κυρίου Γιγουρτάκη έγινε στα πλαίσια της έκθεσης «Η Κρήτη ως ιδέα» που πραγματοποιείται στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο, ένα χωριό όπου συναντάμε έντονα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας στην πορεία διαμόρφωσής της ανά τους αιώνες.

Τη βραδιά έκλεισε το γυναικείο φωνητικό σύνολο Thirathen Vocal Group που με ένα a capella πρόγραμμα μας ταξίδεψε στην μουσική παράδοση της Μεσογείου, των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20/10/2023

Top