Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Μεν. Μποκέας για Ελευθερίου Βενιζέλου: «Μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην ιστορία του Δήμου μας ξεκινά»

Παρασκευή, 24/03/2023

 

Νέα χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ για το τμήμα εντός Γαζίου από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

«Ελευθερίου Βενιζέλου. Όταν πριν 3 χρόνια το βάλαμε πρωταρχικό μας στόχο, συναντήσαμε δυσπιστία. Αν και από δεκαετίες αναγκαίο, θεωρούνταν ουτοπία. Όταν στο βαθύ σκοτάδι της πανδημίας ξεκινήσαμε να εκπονούμε μελέτες από τον Άγιο Νικόλαο ως τον Ξηροπόταμο, λίγοι πίστευαν ότι θα προχωρήσουν. Κι όμως! Σήμερα, τρία χρόνια μετά, έχουμε ήδη καταφέρει όχι μόνο να μελετήσουμε, αλλά  επιπλέον να πάμε σε διαβούλευση, να ωριμάσουμε και – κυρίως- να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις σχεδόν 14 εκατομμυρίων ευρώ  για να δούμε το Μαλεβίζι να αλλάζει. Τώρα με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα και 3,55 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για τις Περιφέρειες έγινε δεκτή και η μελέτη που εκπονήσαμε, την οποία αποδέχτηκε να προτείνει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης,  για να εκσυγχρονίσουμε τον κεντρικό ιστό του Γαζίου. Ολοκληρώνουμε έτσι την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για το κύριο μέρος του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης, προσβασιμότητας και οδικής ασφαλείας στον τόπο μας. Σήμερα το Γάζι δεν ονειρεύεται απλώς το αύριο, το κάνει πράξη.  Έχουμε εξασφαλίσει και προχωράμε:

👉1,6 χιλιόμετρα (με εκκίνηση από τον Ξηροπόταμο) συνολικού προυπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ, με 6 εκ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, 1 εκ μέσω της Περιφέρειας Κρήτης, 1,5 εκ ίδιους πόρους του Δήμου και 0,5 εκ μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

👉Το τμήμα της Ανόδου, συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ μέσω των ανταποδοτικών οφελών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –  Αττικής

👉Το τμήμα από την συμβολή με την οδό Μακεδονίας έως τον Άγιο Νικόλαο, συνολικού προϋπολογισμού 3.552.000€ μέσω του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης για τις Περιφέρειες.

Τα σπουδαιότερα έργα είναι εκείνα που δεν χωράνε σε μια θητεία και σχεδιάζονται για τις επόμενες γενιές. Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την αμέριστη στήριξή του στον τόπο μας, τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για τη χρηματοδότηση του έργου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας για την αγαστή συνεργασία. Συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Πετουση, στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλη Παρασύρη και ιδιαίτερα στις μηχανικούς και συνεργάτιδές μας στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του Δήμου για τη συστηματική δουλειά των οποίων είμαι περήφανος. Μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία του Δήμου μας ξεκινά.»

Τα παραπάνω ανέφερε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας με αφορμή τη χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης της Ελευθερίου Βενιζέλου( από την οδό Μακεδονίας ως τον Άγιο Νικόλαο.) από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα, της πρότασης της Περιφέρειας Κρήτης «Δράσεις Αστικής Αναζωογόνησης» συνολικού Προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων ευρώ για έργα σε όλη την Κρήτη.

Η ανάπλαση της Ελευθερίου Βενιζέλου από τη συμβολή της με την οδό Μακεδονίας μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της πόλης του Γαζίου μετατρέποντας την σε μία σύγχρονη, και ασφαλή πόλη για όλους. Πεζούς, οχήματα, ποδηλάτες, ΑμεΑ, οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους.

Με βάση τη μελέτη του έργου θα κατασκευαστούν:

–           Ενιαίο κατάστρωμα οδού με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 6,60μ.,

–           Ενιαία διαχείριση των στρώσεων στα πεζοδρόμια εξασφαλίζοντας το σύνολο της διεκδίκησης του ελεύθερου χώρου κίνησης,

–           Πεζοδρόμια εκατέρωθεν της οδού με ελάχιστα πλάτη 2,10μ.

–           Ποδηλατόδρομος (λωρίδα ποδηλάτου) εκατέρωθεν της οδού πλάτους 1,5μ.,

–           Υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις, γραμμικές, στο μεγαλύτερο μήκος της εξωτερικής λωρίδας του πεζοδρομίου για οπτικό και λειτουργικό διαχωρισμό της κίνησης και της στάθμευσης παρά την οδό,

–           Τοπικές εσοχές για εξυπηρέτηση της δημόσιας συγκοινωνίας και τροφοδοσίας καταστημάτων,

–           Τοποθέτηση ιστών φωτισμού για το οδόστρωμα σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και επί των ιδίων, τοποθέτηση δευτερευόντων προβολέων για φωτισμό των πεζοδρομίων σε απόσταση 22 μ. περίπου και εναλλάξ στα απέναντι πεζοδρόμια (μέση απόσταση 11μ.)

–           Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (σταθερά παγκάκια και μικροί κάδοι απορριμμάτων).

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 24/03/2023

Top