Σε κατάρτιση πολύτιμων οδηγιών για τη σωστή διαχείριση και συσκευασία των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, προχώρησε ο Δήμος Μαλεβιζίου. Οι οδηγίες καταρτίστηκαν για την ενημέρωση του πληθυσμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για την προστασία της υγείας των δημοτών, αλλά και των εργαζομένων στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.
Γενικές οδηγίες απόθεσης απορριμμάτων στο δίκτυο κάδων
Κατά τη μεταφορά στους κάδους, των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινος ή γκρι κάδος) και των συσκευασιών (μπλε κάδος) που παράγουμε:
- Απορρίπτουμε όλα τα μέσα προστασίας, όπως γάντια, μάσκες, μαντηλάκια απολύμανσης και πάσης φύσεως αντισηπτικά/απολυμαντικά προϊόντα στους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινος ή γκρι κάδος) και σε καμία περίπτωση στους κάδους ανακύκλωσης (μπλε κάδος). Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
- Δεν αφήνουμε τις σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες. Χρησιμοποιούμε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και τις κλείνουμε όσο πιο ερμητικά γίνεται.
- Τοποθετούμε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείνουμε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ανθρώπων (που έστω και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σακούλες εκτός του κάδου), αδέσποτων ή περαστικών κατοικίδιων. Δεν αφήνουμε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητούμε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατάμε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
- Αποφεύγουμε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές και μερεμέτια και δε βγάζουμε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα, όπως έπιπλα ή συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
- Ανοίγουμε και κλείνουμε τους κάδους, χρησιμοποιώντας τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν, ή όπου δεν υπάρχουν πεντάλ, φορώντας γάντια ή κρατώντας ένα κομμάτι χαρτί.
Εάν βρισκόμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι:
- Δε διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή, όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών, που ίσως διαχωρίσουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
- Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα, την οποία επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
- Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και να δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις επιστρέψουμε στο σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:
- Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν, αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε, όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
- Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
- Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.
Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 14/04/2020