Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Στα έργα της Αγίας Πελαγίας ο Κώστας Μαμουλάκης

Δευτέρα, 13/05/2019

Προχωράνε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σώζοντας ζωές και περιουσίες – Η ταυτόχρονη οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Κώστα Μαμουλάκη στην Αγία Πελαγία, έδειξε τον δρόμο και για άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα – Ανακαλύφθηκε ένα ακόμα αρχαίο νεκροταφείο στον οικισμό

 Στα έργα κατασκευής των αγωγών αντιπλημμυρικής προστασίας και των δικτύων της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού της Αγίας Πελαγίας βρέθηκε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, επιθεωρώντας την εξέλιξη των εργασιών και συνομιλώντας με κατοίκους και επιχειρηματίες.

 Πρόκειται για τα έργα που θωρακίζουν τον οικισμό από πλημμυρικά φαινόμενα σώζοντας ζωές και περιουσίες και μάλιστα με μια μέθοδο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη: Την ταυτόχρονη οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, με μια υπογραφή και παράλληλα έργα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθούν κατεδαφίσεις σε μια ακτίνα 25 μέτρων δεξιά και αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, ενώ με τα σημαντικά έργα, λύθηκε οριστικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

 Ο Δήμαρχος είδε επίσης την ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ένα ακόμα αρχαίο νεκροταφείο που εντοπίστηκε στην περιοχή, το ποταμάκι με τα αντίστοιχα γεφυράκια που κατασκευάζεται στην ένωση του κεντρικού δρόμου με την παραλία, την ασφαλτόστρωση που έχει ολοκληρωθεί, κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι στα έργα συμπεριλαμβάνεται μια σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, μαζί με τα δίκτυά της, η οποία καλύπτει τις περιοχές της Λυγαριάς, του Μαδέ και της Αγίας Πελαγίας και δίνει λύσει σε ένα μείζον ζήτημα που ταλαιπωρούσε για δεκαετίες τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Η μονάδα, κατασκευάζεται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Μαλεβιζίου εκτάσεως 13 στρεμμάτων, με το έργο να έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 17.000.000 ευρώ, μαζί με τις αγορές των οικοπέδων, τις μελέτες και τα δίκτυα. Είναι δε ενταγμένο στο Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Κρήτη 2014-2020» και από ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Μαλεβιζίου. Περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας σχεδιασμένης να καλύψει όλες τις ανάγκες των ανεπτυγμένων αυτών τουριστικών περιοχών για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ έχει προβλεφθεί και η μελλοντική επέκτασή του, για κάλυψη των αναγκών της επόμενης 40ετίας. Η συγκεκριμένη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στον τομέα, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της διάθεση των λυμάτων της περιοχής, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, βελτιώνει αισθητά την καθημερινότητά τους αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των περιοχών αυτών. Παράλληλα, μέσω της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων που θα πραγματοποιεί και της μεγάλης λιμνοδεξαμενής που θα κατασκευαστεί, θα προσφέρει νερό για την άρδευση, καθώς και λίπασμα, μέσα από ειδική επεξεργασία που θα πραγματοποιείται.

 Αμέσως μετά τις αυτοψίες ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας, με πολλά και πολύπλευρα οφέλη. Ένα έργο δύσκολο, αλλά απαραίτητο για κάθε περιοχή. Το παρακολουθούμε από κοντά, όπως και κάθε άλλο έργο στο Μαλεβίζι, ζητάμε την κατανόηση των κατοίκων για την πρόσκαιρη ταλαιπωρία και παρά τα ευχάριστα απρόοπτα – όπως για παράδειγμα τη νέα αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη – θα κάνουμε το παν για να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Και μαζί με τους κόμβους, που επιτέλους ξεκινάνε, αλλά και την προστασίας και επέκτασης της παραλίας που λάβαμε εγκρίσεις από 14 υπουργεία και υπηρεσίες και αναζητούμε το κατάλληλο πρόγραμμα χρηματοδότησης, κάνουμε την Αγία Πελαγία μοναδικό και απολαυστικό τουριστικό προορισμό.

Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους συνεργάτες μου, στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Φίλιππο Σαββάκη και Γιάννη Ντουλάκη αντίστοιχα, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης, τον Δ/ντη της Γιώργο Κουγιουμουτζάκη, όλα τα στελέχη και το προσωπικό της, την Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΜΑΕΔΗΜ Εύη Αποστολάκη και Δημήτρη Ανδρουλάκη αντίστοιχα, όλα τα μέλη του Δ.Σ., τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αχλάδας Γιώργο Πεδιώτη και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, αλλά και σε όλους τους φορείς, τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των περιοχών του Μαδέ, της Λυγαριάς και της Αγίας Πελαγίας, που οι καθένας με τον τρόπο του συνδράμει ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν αυτά τα έργα πνοής για τον τόπο μας».

  Τον Δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη συνόδευαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Φ. Σαββάκης και Γ. Ντουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Ά. Σαλούστρος, η Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ. Ε. Αποστολάκη και Δ. Ανδρουλάκης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Αχλάδας Γ. Πεδιώτης, καθώς και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Γιώργος Τσαγκαράκης, Μύρων Αναγνωστάκης και Μαρία Αγιομυργιαννάκη.

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 13/05/2019

Top