Η διαθέσιμη κατά άτομο καλλιεργούμενη γη ανέρχεται σε παγκόσμια βάση σε 2,7 στρέμματα, το χαμηλότερο επίπεδο που είχαμε ποτέ στην παγκόσμια ιστορία και συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και κυρίως της υποβάθμισης των εδαφικών πόρων. Απαιτούνται 5 στρέμματα κατά άτομο για την εξασφάλιση μίας επαρκούς, σε ποσότητα και ποικιλία διατροφής σε τρόφιμα.
Προτείνουμε μερικά μέτρα απλά και άμεσα εφαρμόσιμα τα οποία θα δώσουν άμεσα μια οικονομική ανακούφιση στους παραγωγούς και θα βοηθήσουν στην διατήρηση της γονιμότητας και παραγωγικότητας των εδαφών και κατ’επέκταση των καλλιεργειών.
1. Κατάργηση των πολλών κατεργασιών στου εδάφους και των βαθιών οργωμάτων. Με κάθε όργωμα καταστρέφεται το 14% του πληθυσμού των γαιοσκωλήκων, με αποτέλεσμα την μείωση της γονιμότητας των εδαφών και την ανάγκη για περισσότερα έξοδα για λιπάσματα.
2. Επαναφορά στο έδαφος των υπολειμμάτων των καλλιεργειών. Τα υπολείμματα των καλλιεργειών, δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά πλούσια πηγή θρεπτικών στοιχείων που πρέπει να επιστρέψουν στο έδαφος για να θρέψουν τους μικροοργανισμούς του και να αποκαταστήσουν έτσι τη γονιμότητά του. Όσοι τα καίνε, ουσιαστικά καίνε χρήματα και μετά παραπονιούνται για ακριβά λιπάσματα και για μειωμένες αποδόσεις.
3. Αλλαγή του συστήματος άρδευσης για αποτελεσματική χρήση του νερού. Το νερό πρέπει να εφαρμόζεται με σταγόνες στη θέση του φυτού και όχι με κατάκλιση.
4. Προστασία των φυτικών φρακτών. Προσφέρουν πολλά γιατί είναι καταφύγιο της άγριας πανίδας και των ωφέλιμων εντόμων που είναι σύμμαχοι του γεωργού.
5. Περιορισμό των μονοκαλλιεργειών. Οι μονοκαλλιέργειες είναι πιο ευπαθείς σε ασθένειες και σε έντομα και απαιτούν μεγαλύτερο κόστος για την φυτοπροστασία τους.
6. Διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Όλα τα μέτρα που αποτρέπουν τη διάβρωση και αυξάνουν την οργανική ουσία όπως με χρήση φυτικών κομπόστων και χλωρής λίπανσης και αυξάνουν τους οργανισμούς που φιλοξενεί έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους.
7. Επαναφορά του οικιακού λαχανόκηπου. Ο οικιακός λαχανόκηπος, πρέπει να αποτελέσει βασικό κομμάτι της οικιακής οικονομίας στα αγροτικά νοικοκυριά. Με τα σημερινά μέσα συντήρησης των τροφίμων, ένα αγροτικό νοικοκυριό μπορεί να εξασφαλίσει την αυτάρκεια του σε πολλά είδη διατροφής και μάλιστα σε μια ποιότητα ασύγκριτα υψηλότερη από την αγορά.
8. Συνδυασμός γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ο συνδυασμός τους οδηγεί σε ένα σύστημα παραγωγής που έχει πολλά αειφορικά στοιχεία.
9. Στενή παρακολούθηση των καλλιεργειών. Ο παραγωγός πρέπει έγκαιρα να εντοπίζει τα προβλήματα, να συμβουλεύεται τους ειδικούς και να επεμβαίνει άμεσα και με τα πλέον κατάλληλα μέσα.
10. Ένταξη σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής γεωργίας. Έτσι επιτυγχάνεται μείωση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και προστασία της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
11. Συχνή ενημέρωση. Ο ενεργός γεωργός, ενημερώνεται συχνά για τις εξελίξεις από τους γεωπόνους, από ενημερωτικές εκδηλώσεις, βιβλία και έντυπα και από το διαδίκτυο.
Βιβλιογραφία
Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος. 2011. Εφαρμογές των ΕΜ στη Γεωργία.
Τελευταία τροποποίηση: