Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

  • Δήμος Μαλεβιζίου Covid-19

    Δήμος Μαλεβιζίου

    Ενημέρωση, Μέτρα & Οδηγίες για τον Κορωνοϊό (Covid-19)

  • Δήμος Μαλεβιζίου Covid-19

    Δήμος Μαλεβιζίου

    Ενημέρωση, Μέτρα & Οδηγίες για τον Κορωνοϊό (Covid-19)

ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Στην Τύλισο τη Δευτέρα Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test

Στην Τύλισο  θα βρεθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση ...
Read More

Στην Τύλισο την Παρασκευή διενέργεια rapid test από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ

Στην Τύλισο  θα βρεθεί αύριο Παρασκευή 19 Μαΐου Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση ...
Read More

Στο Γάζι αύριο Τετάρτη Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test

Στο Γάζι  θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση ...
Read More

Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ στο Γάζι αύριο για τη διενέργεια rapid test

Στο Γάζι  θα βρεθεί αύριο Παρασκευή 21 Απριλίου Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση ...
Read More

Στο Γάζι αύριο Τετάρτη Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test

Στο Γάζι  θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 15 Μαρτίου Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση ...
Read More

Στην Τύλισο Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test

Στην Τύλισο θα βρεθεί αύριο Παρασκευή 20 Ιανουαρίου Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση ...
Read More

Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ αύριο Πέμπτη στο Γάζι για τη διενέργεια rapid test

Στο Γάζι  θα βρεθεί αύριο Πέμπτη 24 Νοεμβρίου Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση ...
Read More

Στο Γάζι αύριο Τρίτη Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test

Στο Γάζι  θα βρεθεί αύριο Τρίτη 15 Νοεμβρίου Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση ...
Read More

Στο Γάζι την Τετάρτη Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test

Στο Γάζι  θα βρεθεί αύριο Τετάρτη Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση της covid-19, ...
Read More

Στην Τύλισο αύριο Τρίτη,  Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test

Στην Τύλισο θα βρεθεί αύριο Τρίτη Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test για την ανίχνευση της covid-19, ...
Read More

ΚΟΡΥΦΗ 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

ΚΟΡΥΦΗ 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
Εξυπηρέτηση απόρων και ευπαθών ομάδων που δε μπορούν να μετακινηθούν!
Ασπίδα προστασίας απλώνει το Μαλεβίζι σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και απόρους. Με το σύνθημα «Μείνετε σπίτι – Μένουμε δίπλα σας!» ο Δήμος Μαλεβιζίου, λειτουργεί ειδική πενταψήφια Γραμμή Δημότη Μαλεβιζίου στον αριθμό 15330 (αστική χρέωση). Η Γραμμή Δημότη λειτουργεί και ως δίαυλος επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων σε τρόφιμα, φάρμακα και πιστοποιητικά από τις δημοτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ισχύουν κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά σε:
  • κατοίκους του Δήμου που δε μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωσή τους να εξυπηρετηθούν (πχ ηλικιωμένους και μοναχικά άτομα)
  • απόρους και οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους του Δήμου που δε μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωσή τους να εξυπηρετηθούν
Ταυτόχρονα, ο Δήμος Μαλεβιζίου απευθύνει έκκληση στους δημότες που γνωρίζουν ανάλογες περιπτώσεις ατόμων σε όλο το εύρος του Δήμου, να ενημερώνουν τη Γραμμή Δημότη για την εξυπηρέτησή τους. Για το σκοπό αυτό, ενισχύεται το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Πρόσθετα Μέτρα Στήριξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Γραμμή Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
Η Γραμμή Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης για τους δημότες, στελεχώνεται από την Κοινωνική Λειτουργό του Δήμου κα. Μαρία Τερζίδου στο τηλ 2813 400684
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Ο Δήμος Μαλεβιζίου ενισχύει με ίδιους πόρους τo Κοινωνικό Παντοπωλείο σε προμήθειες τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών πρώτης ανάγκης, με σκοπό την ενίσχυση των απόρων δημοτών.

Δημότες ή και επιχειρήσεις που επιθυμούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, δύνανται να προχωρούν σε δωρεές τροφίμων επικοινωνώντας με:
  • το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο τηλ 2810 823257
  • την κοινότητα Γαζίου στο τηλ 2813 400695
  • την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χρύσα Λυρώνη στο τηλ 6974043005
  • την Αντιπρόεδρο του ΔΟΚΑΠΠΑΜ Μαρίνα Βογιατζή στο τηλ 6909670064
  • τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλη Παρασύρη στο τηλ 6977184891
Ειδική Ομάδα Διοικητικής Βοήθειας
Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει συστήσει Ειδική Ομάδα Διοικητικής Βοήθειας, που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση αιτημάτων των κατοίκων των ως άνω ομάδων για κατ’ οίκον παραλαβή αιτήσεων και παράδοση πιστοποιητικών, που εκδίδονται από τις Υπηρεσίες του Δήμου (αφορούν σε επείγοντα και αναγκαία έγγραφα).
ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

ΚΟΡΥΦΗ 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Επιμέλεια:
Εμμανουήλ Παπαστεφανάκης, Ψυχολόγος Κέντρου Κοινότητας Δήμου Μαλεβιζίου
MSc Κλινικής Ψυχολογίας, PhDc Νευροψυχολογίας

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλοι μας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση δημόσιας υγείας και καλούμαστε να μείνουμε στα σπίτια μας και να αλλάξουμε τις συνήθειες μας για το καλό μας καθώς και το καλό του γενικού συνόλου. Παράλληλα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σωρεία αρνητικών ειδήσεων αλλά και μια διαδικασία άμεσης προσαρμογής σε μεγάλο αριθμό καθημερινών μέτρων και πολιτικών.

Ψυχική ΥγείαΕίναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε ανησυχία και άγχος! Η έλλειψη προβλεψιμότητας και η έλλειψη ελέγχου αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με το στρες και το άγχος. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το νέο κορονοϊό COVID- 19. Συνεπώς, η ανησυχία και το άγχος είναι κατανοητές και φυσιολογικές αντιδράσεις στη διάδοση του ιού και τις συνέπειες του. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε τις αντιδράσεις αυτές τόσο σε εμάς όσο και τους άλλους ενώ προσπαθούμε να ανταποκριθούμε θετικά.

«Δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε»! Όσο μένουμε απομονωμένοι λόγω της πανδημίας είναι λογικό να αναζητούμε σχετικές πληροφορίες. Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μάλιστα, πολλές φορές λαμβάνουν το χαρακτήρα καταιγισμού αρνητικών πληροφοριών και όπως είναι αναμενόμενο αυξάνουν την ανησυχία, το άγχος και το φόβο μας, συναισθήματα που ενίοτε καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας. Παρόλο που είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε κατά την παρούσα φάση, μπορούμε να εφαρμόσουμε τρόπους διαχείρισης, τόσο των πληροφοριών όσο και του βαθμού της ανησυχίας μας. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να επιλέξουμε η πληροφόρησή μας να προέρχεται από συγκεκριμένα αξιόπιστα μέσα και όχι να είναι διάχυτη. Αναξιόπιστες πληροφορίες ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα ανησυχίας και να προκαλέσουν σύγχυση για τους τρόπους προστασίας των εαυτών μας και των γύρω μας.

Ψυχική ΥγείαΒάζουμε χρονικά όρια στην ανησυχία μας! Μια άλλη ιδέα είναι να περιορίσουμε τον χρόνο ανησυχίας μας, ορίζοντας μια συγκεκριμένη «ώρα ανησυχίας» κάθε ημέρα. Για παράδειγμα, ίσως να βοηθήσει να θέσουμε ένα όριο 30 λεπτών καθημερινά. Ας σκεφτούμε ποιά είναι η καλύτερη ώρα μέσα στην ημέρα για να το κάνουμε αυτό. Παραδείγματος χάριν, είναι σημαντικό να μην διαβάζουμε ή να σκεφτόμαστε για ανησυχητικά νέα πριν κοιμηθούμε καθώς μπορεί να επηρεαστεί ο ύπνος μας. Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να διαβάζουμε ανησυχητικά νέα πριν παίξουμε με τα παιδιά μας καθώς μπορεί έτσι να επηρεάσουμε αυτή την ευχάριστη και σημαντική για όλους μας διαδικασία.

Ψυχική Υγεία«Μένουμε Σπίτι», κρατάμε αποστάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών για το καλό όλων μας αλλά δεν απομονωνόμαστε!! Η απομόνωση δύναται να επιφέρει κι αυτή συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης, μοναξιάς, ανίας, ιδέες και αίσθηση εγκατάλειψης, χαμηλή αυτό-εκτίμηση, διαταραχές στον ύπνο και τη διατροφή, δυσκολίες συγκέντρωσης. Η τεχνολογία, στις μέρες μας, επιτρέπει (μέσα από μια πληθώρα μέσων) να διατηρήσουμε τις επαφές με την οικογένεια και τους φίλους. Τα τηλέφωνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι επιμέρους ηλεκτρονικές εφαρμογές επικοινωνίας μπορούν να μετατραπούν σε «πολύτιμα εργαλεία» επικοινωνίας και μείωσης της αίσθησης μοναξιάς μας. Οι δικοί μας άνθρωποι μας χρειάζονται όπως και εμείς χρειαζόμαστε αυτούς. Η βοήθεια των άλλων μαζί με το δικό μας κατάλληλο χειρισμό της κατάστασης αυτής, είναι παράγοντες που μειώνουν την αίσθηση της απειλής και τις συνέπειες αυτής και κατ’ επέκταση επιφέρουν μείωση του άγχους.

Ας αξιολογήσουμε τόσο τις πληροφορίες, όσο και τις σκέψεις μας κι ας προσπαθήσουμε να έχουμε μια πιο ισορροπημένη – κριτική ματιά.

Οι δύσκολες καταστάσεις συχνά οδηγούν σε μη βοηθητικούς τρόπους σκέψεις, όπως για παράδειγμα είναι οι αρνητικές προβλέψεις για τρέχουσες ή μελλοντικές καταστάσεις και τα πλέον αρνητικά σενάρια. Μάλιστα, συχνά οι άνθρωποι σκεφτόμαστε ότι η ίδια μας η ανησυχία, είναι ικανή να μας βλάψει ή αντίθετα ότι η ανησυχία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Αυτές είναι μη βοηθητικές σκέψεις που δύνανται να αυξήσουν το άγχος μας στην πορεία του χρόνου. Μια ευέλικτη, αισιόδοξη και ισορροπημένη οπτική προσέγγιση μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και την πίεση που νιώθουμε.

Ψυχική ΥγείαΑς αμφισβητήσουμε τα ψέματα που μας λένε οι σκέψεις μας: Πολλές φορές τείνουμε να προτρέχουμε και να υποθέτουμε το χειρότερο. Ας αναρωτηθούμε «Μήπως βιάζομαι;», «Σε ποιες αποδείξεις βασίζω τις σκέψεις μου;», «Νοσεί όντως κάποιος από το περιβάλλον μου;», «Μήπως υπερεκτιμώ τις συνέπειες της παρούσας κατάστασης;», «Μήπως υποτιμώ τις δυνατότητές μου και τις δυνατότητες της πολιτείας για το χειρισμό της κατάστασης;». Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει και ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας παραμένει χαμηλός! Αξίζει, επίσης, να θυμόμαστε ότι έχουμε βιώσει κι άλλες δύσκολες συνθήκες, στην πολύ πρόσφατη ιστορία, και τα έχουμε καταφέρει. Κατά παρόμοιο τρόπο, έχουμε την ικανότητα να τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά.

Ας μάθουμε να αποδεχόμαστε την αβεβαιότητα. Η ζωή είναι αβέβαιη και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το τι θα συμβεί στο άμεσο ή απώτερο μέλλον. Κάποιοι άνθρωποι έχουν αποδεχτεί αυτή την κατάσταση και έχουν βοηθήσει τους εαυτούς τους να επωφελούνται από νέες εμπειρίες. Για άλλους αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Είναι σα να έχουν αλλεργία στην αβεβαιότητα και για αυτό καταφεύγουν σε άλλες διαδικασίες όπως είναι η ανησυχία ή η προσπάθεια για απόλυτο προγραμματισμό που τους δίδει μια αίσθηση βεβαιότητας. Η αποδοχή της αβεβαιότητας μπορεί να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε περισσότερο μέσα από τις προκλήσεις της ζωής και να αναπτύξουμε δεξιότητες ευελιξίας για το χειρισμό τους.

Εφαρμόζουμε Βοηθητικές Συμπεριφορές. Το άγχος κι η ανησυχία είναι φυσιολογικές και βοηθητικές συμπεριφορές όταν αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο. Η ανησυχία έχει ως στόχο να μας κινητοποιήσει ώστε να προχωρήσουμε σε κατάλληλες ενέργειες όταν αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο. Η μη βοηθητική ανησυχία απλά μένει στο μυαλό μας, μας αποπροσανατολίζει και μειώνει την ενέργειά μας. Είναι σημαντικό να λάβουμε τις κατάλληλες δράσεις για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να μειώσουμε τη δυσφορία μας.

Ψυχική Υγεία
Ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τη ανησυχία μας για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ενάντια στον COVID-19 βασιζόμενοι στις συστάσεις των ειδικών. «Μένουμε σπίτι», αποφεύγουμε μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, φροντίζουμε κατάλληλα και σχολαστικά την υγιεινή των χεριών μας, αποφεύγουμε να ακουμπάμε το στόμα, τα μάτια και τη μύτη μας και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών, εάν έχουμε ύποπτα ή επιβεβαιωμένα συμπτώματα.

Λαμβάνουμε μέτρα για τη γενική μας φροντίδα: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίσουμε τη διατροφή, τον ύπνο μας και τη σωματική μας άσκηση. Ξεκουραζόμαστε και κοιμόμαστε επαρκώς, ασκούμαστε στο σπίτι ή σε μικρές κοντινές αποστάσεις όπως ορίζουν οι οδηγίες της πολιτείας, τρώμε με χρονική και διατροφική ισορροπία. Αποφεύγουμε αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, καπνού κι αλκοόλ. Το αλκοόλ ενώ φαίνεται να μειώνει το άγχος παροδικά, μακροπρόθεσμα αυξάνει τα επίπεδα κατάθλιψης και τον κίνδυνο για παρορμητικές και επιθετικές συμπεριφορές.

Ψυχική ΥγείαΕμπλεκόμαστε σε ευχάριστες δραστηριότητες: Οι ευχάριστες δραστηριότητες συντηρούν την καλή μας διάθεση. Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, να σκεφτούμε ποιες είναι εκείνες οι ασχολίες που μας προκαλούν ευχαρίστηση και ικανοποίηση και να τις επαναλαμβάνουμε τακτικά:

1) Δραστηριότητες που επιφέρουν Ευχαρίστηση (π.χ. το να ακούμε μουσική, να βλέπουμε ταινίες, να ασκούμαστε, να διαβάζουμε βιβλία, να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια ή βιντεο-παιχνίδια κ.λ.π.) βοηθούν άμεσα να συντηρούμε την καλή μας διάθεση

2) Δραστηριότητες που επιφέρουν Ικανοποίηση [π.χ. ολοκλήρωση υποχρεώσεων, τακτοποίηση σπιτιού, ανάπτυξη νέων γνώσεων και δεξιοτήτων (π.χ. μέσω διαδικτυακών μαθημάτων)], συντηρούν την αίσθηση ικανότητάς μας και κατ’ επέκταση συμβάλουν κι αυτές στη διατήρηση της καλής μας διάθεσης. Μπορεί να αποδειχθεί βοηθητικό να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και μια συγκεκριμένη ρουτίνα για το καθημερινό μας πρόγραμμα καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση τάξης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ανανεώνουμε συχνά τη ρουτίνα αυτή προκειμένου να αποφύγουμε την αίσθηση ανίας.

Ψυχική ΥγείαΕφαρμόζουμε στρατηγικές επίλυσης προβλήματος εάν δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητά μας. Η διαδικασία επίλυσης προβλήματος δύναται να εφαρμοστεί με τα παρακάτω βήματα, όπως προτείνουν οι ειδικοί: (1) Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και προσπαθούμε να είμαστε όσο τον δυνατόν πιο ακριβείς για τη φύση και την έκταση του, (2) Προσδιορίζουμε πιθανές λύσεις και (3) Αποφασίζουμε για την πιο αποτελεσματική. (4) Σχεδιάζουμε τη στρατηγική της λύσης που έχουμε επιλέξει και την (5) Εφαρμόζουμε. Έπειτα (6) αξιολογούμε τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αυτά τα βήματα μπορούν να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε την οργάνωση του χρόνου που περνάμε μέσα στο σπίτι. Μπορούμε να σκεφτούμε δραστηριότητες που θέλουμε να κάνουμε και να απολαύσουμε. Αντίστοιχα, μπορούμε να σκεφτούμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο οργάνωσης ή συγκέντρωσης ενώ δουλεύουμε από το σπίτι. Εάν για παράδειγμα το πρόβλημα μας είναι η «Αναβλητικότητα», ίσως βοηθήσει να καθορίσουμε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να εργαστούμε. Έπειτα, ανταμείβουμε τον εαυτό μας κάνοντας ένα διάλειμμα. Για παράδειγμα, δουλεύουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα. Σηκωνόμαστε και περπατάμε για λίγα λεπτά. Εάν, καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε κάποια εργασία κατά τη διάρκεια των 30 λεπτών είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πως αισθανόμαστε ή αν χρειάζεται να τροποποιήσουμε το σχέδιό μας.

Μειώνουμε το Σωματικό Στρες και την Ένταση

Τεχνικές Χαλάρωσης: Η έρευνα προσδιορίζει ότι η Διαφραγματική Αναπνοή κι η Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση είναι χρήσιμες τεχνικές για τη μείωση της γενικής σωματικής έντασης και προώθηση της χαλάρωσης. Η εφαρμογή αυτών των τεχνικών (ειδικά μετά από πολλές επαναλήψεις ώστε να εξοικειωθούμε με την αίσθηση και τα αποτελέσματα της διαδικασίας) δύναται να επιφέρει σημαντικές επιδράσεις χαλάρωσης στο σώμα. Επιπρόσθετα, καθώς το σώμα βρίσκεται σε σύνδεση με το εγκέφαλο, η χαλάρωσή του επιφέρει και χαλάρωση στη λειτουργία του εγκεφάλου κι άρα ανακούφιση από τις αρνητικές σκέψεις. Μπορούμε να βρούμε τον τρόπο εφαρμογής των προαναφερθέντων τεχνικών χαλάρωσης εύκολα μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Ψυχική ΥγείαΕνσυνειδητότητα: Ο τρόπος ζωής στις σημερινές κοινωνίες έχει αναπτυχθεί κατά τρόπο που μας αναγκάζει να περνάμε γρήγορα από τη μια δραστηριότητα στην άλλη χωρίς να επικεντρωνόμαστε απόλυτα στις πράξεις μας. Κατά παρόμοιο τρόπο, ο τρόπος μετάδοσης των πληροφοριών μας επιφορτίζει με ένα μεγάλο όγκο γνώσης τον οποίο δεν προλαβαίνουμε να κατανοήσουμε και να αφομοιώσουμε. Η παρούσα κατάσταση μας διδάσκει, μεταξύ άλλων, ότι έχουμε ανάγκη να μειώσουμε τους ρυθμούς μας και να εστιάσουμε περισσότερο στην πραγματικότητα γύρω μας. Ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις αισθήσεις μας για να επικεντρωθούμε στην πραγματικότητα που μας περιβάλει και να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τις ανησυχητικές σκέψεις. Ας ακούσουμε τους ήχους μέσα και έξω από το σπίτι μας, εστιάζουμε στις ευχάριστες μυρωδιές της άνοιξης, γευόμαστε τις όμορφες συνταγές, βγαίνουμε στον μπαλκόνι ή τον κήπο μας και νιώθουμε τη ζεστασιά του ήλιου στο δέρμα μας. Η πρακτική αυτή μας βοηθά να θυμηθούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση γύρω μας και ότι απέχει κατά πολύ από την δυστοπία για την οποία ανησυχούμε.

Θρησκευτικότητα και Πνευματικότητα. Η άσκηση της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας, όπως αυτές μπορεί να ορίζονται για τον καθένα μας, είναι σημαντικό να συνεχίζεται και στις ημέρες της απομόνωσης. Η προσωπική άσκηση αυτής, μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα ελέγχου, ψυχικής ισορροπίας και σύνδεσης.

Με ποιο τρόπο μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτό που συμβαίνει;
Ψυχική ΥγείαΤα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν συχνά να αντιδρούν διαφορετικά σε σύγκριση με τους ενήλικες και για το λόγο αυτό παρατηρούμε κλάματα, εκρήξεις θυμού, επανεμφάνιση συμπεριφορών του παρελθόντος (π.χ. νυχτερινή ενούρηση), δυσκολία στη μελέτη μαθημάτων, ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα κλπ. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορονοϊό. Η μεγάλη κάλυψη των γεγονότων από τα Μ.Μ.Ε., οι συζητήσεις των ενηλίκων και οι αλλαγές στη συμπεριφορά και τις τακτικές τους (π.χ. συστηματική χρήση μάσκας ή γαντιών) μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις και σύγχυση στα παιδιά. Η ευκαιρία για συζήτηση με τρόπο ειλικρινή και κατάλληλο για την ηλικία τους, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανησυχίας τους. Ας του μιλήσουμε με ήρεμο τρόπο, ρωτώντας τα τι έχουν ήδη ακούσει για τον ιό ώστε να διορθώσουμε πιθανές λανθασμένες ή μη-βοηθητικές αντιλήψεις. Εξηγούμε ότι είναι φυσιολογικό να βιώνουμε άγχος και δυσφορία απέναντι σε νέες καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχει έλεγχος επί του ιού και να τους θυμίσουμε τις απαραίτητες πρακτικές υγιεινής. Δεν χρειάζεται να τους παρέχουμε πλεονάζουσες πληροφορίες, είναι σημαντικό να οριοθετήσουμε την έκθεσή τους στην ενημέρωση. Παράλληλα, μπορούμε να βοηθήσουμε την τακτική τους επικοινωνία με άλλους συγγενείς (π.χ. παππούδες) και φίλους. Οφείλουμε να παραμείνουμε ανοικτοί και διαθέσιμοι σε επικοινωνία για τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους και ερωτήσεις που μπορεί να έχουν.

Για τους σκοπούς αυτούς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα βιβλία, παραμύθια ή οδηγούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Μπορούμε να βρούμε ένα σχετικό εγχειρίδιο από την ψυχολόγο συγγραφέα Lies Scaut, το οποίο παρέχεται ηλεκτρονικά δωρεάν από το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων.

Αντίστοιχα, μπορούμε να συμβουλευτούμε το σχετικό φυλλάδιο της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ και το όμορφο βίντεο με τίτλο «Πολεμάμε τον Ιό, Πολεμάμε τον Φόβο!» από τη διεπιστημονική ομάδα του ΚΟΙ.ΚΕ.ΨΥ.ΠΕ.

Βοηθάμε στη Διαχείριση δυσκολιών Ψυχικής Υγείας των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Παρακαλούμε, συμβουλευτείτε τον αναλυτικό οδηγό από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και την ειδική έκδοσης για την άνοια της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών για άρθρο της.
Ψυχική Υγεία

Ψυχική ΥγείαΨυχολογική και ψυχιατρική στήριξη: Εάν δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε το άγχος και την ανησυχία μας μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους ειδικούς. Οι ψυχίατροι κι οι ψυχολόγοι καθώς κι άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο εύρος δυσκολιών ψυχικής υγείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος και το στρες που βιώνουμε, όπως ορίζεται από τις σχετικές ερευνητικές και επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες. Παρακάτω αναφέρονται γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Ψυχική Υγεία

Γραμμή Δημότη Δήμου Μαλεβιζίου 15330 καθημερινά 08:00-15:00

Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης Δήμου Μαλεβιζίου 2813400684

Ιατρείο Ψυχικής Υγείας στο Δήμο Μαλεβιζίου
Ψυχική ΥγείαΣτο Δήμο Μαλεβιζίου λειτουργεί Ιατρείο Ψυχικής Υγείας. Όσοι δέχονται ήδη τις υπηρεσίες του Ιατρείου μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γιατρό καθημερινά 11:00-13:00 στους κάτωθι τηλεφωνικούς αριθμούς: 2813408052, 2813408481, 2813408110 στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο.
Κέντρο Κοινότητας Μαλεβιζίου Δήμου Μαλεβιζίου
Ψυχική ΥγείαΌσοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης από τον Ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Μαλεβιζίου μπορούν να επικοινωνούν μαζί του καθημερινά 8:30-15:30 στον παρακάτω τηλεφωνικό αριθμό 2810823904.
Το παραπάνω έγγραφο περιλαμβάνει στοιχεία από: Επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως αυτές έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα, από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Οδηγός: Cognitive Behaviour Therapy (CBT) Strategies to Improve Mental Health during the COVID-19 Pandemic του World Confederation of Cognitive and Behavioural Therapies.

ΚΟΡΥΦΗ 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ & ΕΝΤΥΠΑ

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
  • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.
Κυκλοφορία Εργαζομένου για Εργασία - (Τύπου A)
Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (Τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.
Μεμονωμένη κατ' Εξαίρεση Μετακίνηση - (Τύπου Β)
Η βεβαίωση κίνησης (Τύπου Β) αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. Για μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β), έχετε 3 επιλογές:
  • Αποστολή SMS,
  • Εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης,
  • Χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
1. Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
 X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας 
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
  • 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:  Μετακίνηση κενό Χ κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας 
2. Συμπλήρωση Εντύπου
Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
3. Χειρόγραφη βεβαίωση
Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:
  • Όνομα/Επίθετο
  • Διεύθυνση κατοικίας
  • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
Μετακίνηση για τη Σίτιση Αδέσποτων Ζώων
Η βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων αφορά σε όσους φροντίζουν αδέσποτα εντός του Δήμου μόνιμης κατοικίας. Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της βεβαίωσης στο Δήμο Μαλεβιζίου είναι το Γραφείο Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου. (τηλ. 2815200052, κα Σμαραγδη Πόπη & κ. Μαυρικάκης Παύλος). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την υπηρεσία, προκειμένου οι σχετικές βεβαιώσεις να τους παρέχονται είτε κατόπιν προσέλευσης με ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά μέσω αποστολής email.
Μετακίνηση για Αιμοδοσία
Για τη διευκόλυνση των εθελοντών αιμοδοτών δύναται να γίνεται χρήση του παρακάτω έντυπου μετακίνησης.

ΚΟΡΥΦΗ 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οδηγίες Διαχείρισης Οικιακών Απορριμμάτων για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό εξάπλωσης του COVID-19

Διαχείριση Οικιακών Απορριμμάτων

ΟΧΙ γάντια, μάσκες και μαντηλάκια στο δρόμο!

Οδηγίες από το Δήμο Μαλεβιζίου


H Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Μαλεβιζίου ενημερώνει τους δημότες ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 είναι κρίσιμο να ακολουθούνται οι οδηγίες διαχείρισης των οικιακών τους απορριμμάτων, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης:
  • ΟΧΙ στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
  • ΟΧΙ στους μπλε κάδους. Δεν ανακυκλώνονται.
  • ΜΟΝΟ στον πράσινο κάδο απορριμμάτων.

ΟΧΙ ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους.
ΟΧΙ σακούλες απορριμμάτων έξω από τους κάδους.
Γενικές Οδηγίες Απόθεσης Απορριμμάτων στο Δίκτυο Κάδων
Κατά τη μεταφορά στους κάδους, των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινος ή γκρι κάδος) και των συσκευασιών (μπλε κάδος) που παράγουμε:

  • Απορρίπτουμε όλα τα μέσα προστασίας, όπως γάντια, μάσκες, μαντηλάκια απολύμανσης και πάσης φύσεως αντισηπτικά/απολυμαντικά προϊόντα στους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινος κάδος) και σε καμία περίπτωση στους κάδους ανακύκλωσης (μπλε κάδος). Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Δεν αφήνουμε τις σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες. Χρησιμοποιούμε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και τις κλείνουμε όσο πιο ερμητικά γίνεται.
  • Τοποθετούμε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείνουμε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ανθρώπων (που έστω και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σακούλες εκτός του κάδου), αδέσποτων ή περαστικών κατοικίδιων. Δεν αφήνουμε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητούμε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατάμε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
  • Αποφεύγουμε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές και μερεμέτια και δε βγάζουμε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα, όπως έπιπλα ή συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
  • Ανοίγουμε και κλείνουμε τους κάδους, χρησιμοποιώντας τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν, ή όπου δεν υπάρχουν πεντάλ, φορώντας γάντια ή κρατώντας ένα κομμάτι χαρτί.

ΚΟΡΥΦΗ 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Οδηγίες για Ξενοδοχείο σε Καραντίνα
O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού, που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο, και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19.
Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης;
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την ομιλία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες με σταγονίδια, αν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής των χεριών.
Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να μεταδίδει τη λοίμωξη και 1-4 ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η κύρια μετάδοση συμβαίνει κατά την συμπτωματική φάση. Το περιστατικό θεωρείται ότι δεν είναι πλέον μεταδοτικό ένα 24ωρο μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.
Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, ξηρός βήχας και καταβολή. Μερικοί εμφανίζουν πονόλαιμο, αρθραλγίες / μυαλγίες και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.
Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο;
Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) και πιθανώς πνευμονία, που χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα άτομα, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες), είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
Γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19
Συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
  • Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
  • Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
    • κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα
    • αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων
  • Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
Χρειάζεται οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου να φορούν μάσκα;
Η χρήση της μάσκας συνιστάται:
  • Σε άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα, καταρροή), ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους.
  • Σε άτομα που φροντίζουν ή συνοδεύουν άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, ώστε να μην προσβληθούν οι ίδιοι από τη λοίμωξη.
Δε συνιστάται κατά τα άλλα γενική χρήση μάσκας στους χώρους εργασίας.
Πώς ορίζεται η στενή επαφή με κρούσμα COVID-19 στο χώρο του ξενοδοχείου;
  • Διαμονή στο ίδιο δωμάτιο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19
  • Άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (π.χ. χειραψία)
  • Επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε απόσταση < 2 μέτρων και για διάστημα > 15 λεπτά
  • Απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος (πχ εμέσματα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την εφαρμογή καραντίνας 14 ημερών στα άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από τον νέο Κορωνοϊό 2019 (COVID-19). Με τον όρο καραντίνα νοείται ο περιορισμός των δραστηριοτήτων και/ή ο διαχωρισμός από άλλους ύποπτων προσώπων που δεν νοσούν κατά τέτοιο τρόπο που να εμποδίζεται η πιθανή εξάπλωση λοίμωξης ή μόλυνσης. Σε περίπτωση που μπαίνουν σε καραντίνα άτομα που θεωρούνται στενές επαφές στο χώρο ενός ξενοδοχείου για 14 μέρες, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Διεθνή Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) συστήνονται τα εξής:
Γενικές Αρχές
  • 1. Υποδομή: δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες όσον αφορά την υποδομή του χώρου καραντίνας, ωστόσο ο χώρος πρέπει να διαμορφώνεται έτσι ώστε να μην αυξάνει περαιτέρω τη πιθανή μετάδοση της λοίμωξης.
  • 2. Διαμονή και προμήθειες: στους ταξιδιώτες πρέπει να παρέχεται επαρκής τροφή και νερό, κατάλληλη διαμονή, ρουχισμός, προστασία των αποσκευών και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων, κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και τα απαραίτητα μέσα επικοινωνίας στην δική τους γλώσσα. Η χρήση μάσκας για αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα δεν είναι απαραίτητη.
  • 3. Επικοινωνία: Η επικοινωνία με τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να γίνεται σε γλώσσα κατανοητή από αυτά και τα άτομα θα πρέπει από την αρχή να ενημερωθούν για τη διάρκεια της καραντίνας, την παρακολούθηση της υγείας τους, τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας τους στη χώρα, τα δικαιώματα τους και τις παροχές που θα έχουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Θα πρέπει να προβλεφθεί η επικοινωνία των ατόμων σε καραντίνα με τα άτομα της οικογένειας τους. Για αποφυγή πανικού πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλοι τρόποι επικοινωνίας. Τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 ώστε να μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση που νοσήσουν. Εάν είναι δυνατόν θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, στις ειδήσεις, και σε δραστηριότητες αναψυχής.
  • 4. Σεβασμός και αξιοπρέπεια: Οι ταξιδιώτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία τους και να ελαχιστοποιείται κάθε δυσφορία που σχετίζεται με τέτοια μέτρα λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, τα κοινωνικοπολιτιστικά, εθνικά ή θρησκευτικά τους χαρακτηριστικά.
  • 5. Διάρκεια καραντίνας: Το χρονικό διάστημα 14 ημερών αντιστοιχεί στο χρόνο επώασης της νόσου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ωστόσο μπορεί να παραταθεί λόγω καθυστερημένης έκθεσης.
  • 6. Προσωπικό: Όλο το προσωπικό που εργάζεται στην εγκατάσταση καραντίνας πρέπει να έχει κατάρτιση σχετικά με τις προφυλάξεις: διατήρηση απόστασης 1 μέτρου από τα άτομα, χρήση χειρουργικής μάσκας, γαντιών και πλύσιμο χεριών και αναπνευστική υγιεινή, συχνή υγιεινή των χεριών, ιδιαίτερα μετά από επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (η υγιεινή των χεριών περιλαμβάνει είτε καθαρισμό των χεριών με σαπούνι και νερό είτε το τρίψιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα, το τρίψιμο με αλκοολούχο διάλυμα είναι προτιμότερο όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ηδόταν είναι εμφανώς λερωμένα).
  • 7. Άτομα σε καραντίνα: Πρέπει να γνωρίζουν να ασκούν την αναπνευστική υγιεινή και να συνειδητοποιούν τη σημασία της κάλυψης της μύτης και του στόματος τους με εύκαμπτο αγκώνα ή χαρτομάντιλο, όταν βήχουν ή φτερνίζονται, απορρίπτουν αμέσως το χαρτομάντιλο και πραγματοποιούν υγιεινή χεριών). Οι ίδιες συμβουλές για προφυλάξεις θα πρέπει να δίνονται σε όλα τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα κατά την άφιξή τους. Πρέπει να παραμένουν στον χώρο απομόνωσης τους. Αν υπάρχει μπαλκόνι τότε δεν πρέπει να επικοινωνούν με άτομα που βρίσκονται σε διπλανά μπαλκόνια.
  • 8. Αναζήτηση ιατρικής φροντίδας: Τόσο το προσωπικό όσο και τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα θα πρέπει να κατανοούν τη σημασία της άμεσης αναζήτησης ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
Απαιτήσεις για τον χώρο της καραντίνας
  • 1. Τα δωμάτια φιλοξενίας των ατόμων σε καραντίνα πρέπει να έχουν φυσικό επαρκή αερισμό. Εάν δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός θα πρέπει ο τεχνητός αερισμός να παρέχει 100% φρέσκο αέρα χωρίς ανακύκλωση.
  • 2. Κάθε άτομο θα πρέπει να διαμένει σε ξεχωριστό δωμάτιο με εσωτερική ατομική τουαλέτα εξοπλισμένη με υγρό σαπούνι και νερό.
  • 3. Εάν δεν είναι δυνατόν να τεθούν σε καραντίνα τα άτομα της ίδιας οικογένειας σε ξεχωριστά δωμάτια, τότε θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρεβατιών απόσταση 1 μέτρου. Τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον 1 μέτρου απόσταση μεταξύ τους κάθε στιγμή.
Μέτρα υγιεινής
  • 1. Οι εγκαταστάσεις της καραντίνας θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνοντας καθημερινά (1 μέρος οικιακής χλωρίνης και 99 μέρη νερό ή με αιθανόλη 70%). Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά με τα χέρια όπως τα κομοδίνα, τα κεφαλάρια των κρεβατιών και την υπόλοιπη επίπλωση των δωματίων, τις τουαλέτες, τους νιπτήρες, τα πόμολα κ.τ.λ.
  • 2. Το προσωπικό που θα εισέρχεται στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να φορά γάντια μίας χρήσης και χειρουργική μάσκα και να εφαρμόζει υγιεινή των χεριών μετά την απόρριψή τους.
  • 3. Τα κλινοσκεπάσματα και ο ρουχισμός θα πρέπει να συλλέγεται σε πλαστικές σακούλες και στη συνέχεια να πλένεται με απορρυπαντικό και νερό σε θερμοκρασία 60–90 °C και να στεγνώνουν πλήρως.
  • 4. Τα απορρίμματα θα πρέπει να συλλέγονται σε πλαστικές σακούλες και να απορρίπτονται σε εγκεκριμένους χώρους διάθεσης απορριμμάτων.
  • 5. Τα άτομα που μεταφέρουν τα τρόφιμα θα πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα και γάντια και να αφήνουν τον δίσκο με τα τρόφιμα έξω από την πόρτα του δωματίου.
  • 6. Εάν δεν χρησιμοποιούνται πιάτα και μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης τότε θα πρέπει μετά την κατανάλωση του γεύματος ο δίσκος και τα πιάτα να μεταφέρονται σε σακούλα στον χώρο πλύσης σκευών και στη συνέχεια να πλένονται και να απολυμαίνονται στους 77 °C ή περισσότερο για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή στους 82 °C ή με διάλυμα χλωρίου περιεκτικότητας 200 ppm.
Έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση περιστατικού
  • 1. Η παρακολούθηση της υγείας των ατόμων θα πρέπει να γίνεται καθημερινά από τους ίδιους δύο φορές την ημέρα και να περιλαμβάνει μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος και αναφορά για την εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να παρακολουθούνται επιπλέον για την πορεία της υγείας τους και την εκδήλωση συμπτωμάτων από τα υποκείμενα νοσήματα που πάσχουν.
  • 2. Η θερμομέτρηση και η αναφορά των συμπτωμάτων θα πρέπει να γίνεται και τηλεφωνικά σε άτομο στη ρεσεψιόν το οποίο θα καταγράφει τα αποτελέσματα της παρακολούθησης σε ονομαστική κατάσταση δύο φορές την ημέρα: το πρωί στις 10:00 και το απόγευμα στις 18:00. Εάν όμως ενδιάμεσα παρουσιαστούν συμπτώματα αμέσως θα πρέπει να αναφερθούν και να ακολουθήσει ιατρική εξέταση και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ.
  • 3. Κάθε άτομο σε καραντίνα που αναπτύσσει πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα, σε οποιοδήποτε σημείο της περιόδου της καραντίνας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο περιστατικό COVID-19.
  • 4. Συνιστάται η εξέταση κλινικών δειγμάτων του αναπνευστικού κατά το τέλος της καραντίνας ανεξάρτητα εάν ανέπτυξαν ή όχι συμπτώματα εφόσον είναι εφικτό.
Επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων
Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στο ξενοδοχείο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:
  • σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
  • χαρτομάντηλα
  • απλές χειρουργικές μάσκες
  • γάντια μιας χρήσης
  • θερμόμετρα
  • σακούλες απορριμμάτων
  • υγρά καθαρισμού επιφανειών
Αρχείο
Για τους σκοπούς δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του ξενοδοχείου οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο -όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail)-, ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων.
Η ενημέρωση του προσωπικού και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγεία των επισκεπτών και του προσωπικού, αλλά και η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας. Η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους λοιπούς φορείς της Δημόσιας Υγείας (Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας) είναι σημαντική τόσο για την προετοιμασία των μέτρων πρόληψης όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες και παροχή πληροφοριών σε περίπτωση κρούσματος.
Οι επαγγελματίες υγείας, που θα φροντίσουν το ύποπτο κρούσμα, πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης για τα νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια: μάσκα FFP2, αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια, γάντια, οφθαλμική προστασία (γυαλιά).
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ.
Στα τηλέφωνα 210 5212054 (όλο το 24ωρο).

ΚΟΡΥΦΗ 

ΧΑΡΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΡΥΦΗ 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Δε φοβόμαστε-Ενημερωνόμαστε

Νέο βίντεο ενημέρωσης για τον Κορονοϊό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες ειδικά για τους επόμενους δυο μήνες.

Posted by Υπουργείο Υγείας on Monday, 9 March 2020

ΚΟΡΥΦΗ 

STEFANOS TSITSIPAS

Ευχαριστούμε τον Stefanos Tsitsipas για τη βοήθεια. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ακούσουμε όλοι: προσέχουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε τις ευάλωτες ομάδες.

Posted by Υπουργείο Υγείας on Thursday, 12 March 2020

ΚΟΡΥΦΗ 

Τα βασικά‼️ Το σωστό και συχνό πλύσιμο χεριών προστατεύει από τα μικρόβια. Δείτε το βίντεο. World Health Organization (WHO)

Posted by Υπουργείο Υγείας on Friday, 21 February 2020

ΚΟΡΥΦΗ 

Μένουμε σπίτι - Σπύρος Παπαδόπουλος

Μένουμε σπίτι, για να έχουμε όλοι την υγειά μας!

Posted by Υπουργείο Υγείας on Saturday, 14 March 2020

ΚΟΡΥΦΗ 

Δε φοβόμαστε-Ενημερωνόμαστε

Νέο βίντεο ενημέρωσης για τον Κορονοϊό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες ειδικά για τους επόμενους δυο μήνες.

Posted by Υπουργείο Υγείας on Monday, 9 March 2020

ΚΟΡΥΦΗ 

 
Top