Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Μεν. Μποκέας: «Η καταγραφή́, η προστασία και η ανάδειξη του Μαλεβιζιώτη ως μέρους της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας είναι πλέον γεγονός!»

Παρασκευή, 18/08/2023

«Περήφανοι που τα καταφέραμε! Ο Μαλεβιζιώτης εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού! Η συστηματική και ερευνητικά τεκμηριωμένη προσπάθειά μας να ενταχθεί ο τοπικός μας χορός και μουσικός σκοπός στο Εθνικό́ Μητρώο δυναμισμό και μεράκι! Αυτά αποπνέει και ο αγέρωχος Μαλεβιζιώτης. Η καταγραφή́, η προστασία και η ανάδειξή́ του ως μέρους της πολιτιστικής ταυτότητας του Μαλεβιζίου είναι πλέον γεγονός! Το Μαλεβίζι πρωταγωνιστής. Ο Μαλεβιζιώτης χορός στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας! Και δε σταματάμε εδώ, σχεδιάζουμε Φεστιβάλ το φθινόπωρο συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης, ως κράτος, για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Φεστιβάλ και ημερίδα για τον Μαλεβιζιώτη χορού και τους σκοπούς του. Αυτή η επιτυχία δείχνει ότι η συστηματική μας δουλειά για την ανάδειξη της τοπική μας ταυτότητας και της δημιουργίας μοναδικών εμπειριών για την προσέλκυση ποιοτικότερων μορφών τουρισμού δίνει καρπούς! Προχωράμε! Συνεχίζουμε στην ίδια πορεία!» δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας με αφορμή την ένταξη του Μαλεβιζιώτη χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τους φορείς του στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020 τη μελέτη και τη συστηματική καταγραφή για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του Μαλεβιζιώτη χορού ως αναπόσπαστου στοιχείου της Κρητικής παράδοσης.
Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία και πλέον ο γνωστός χορός αποτελεί και επίσημα ένα στοιχείο πολιτιστικής κληρονομίας όχι μόνο του Μαλεβιζίου και της Κρήτης αλλά της χώρας.
Μέσα από μία πλήρη και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση σε συνεργασία με τους βασικούς φορείς του στοιχείου, όπως πολιτιστικούς και χορευτικούς συλλόγους αλλά και τους πολίτες που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, ο Δήμος Μαλεβιζίου συνέταξε μία ολοκληρωμένη πρόταση που αξιολογήθηκε με επιτυχία σε όλα τα στάδια της διαδικασίας μέχρι την σημερινή ανακοίνωση από την Υπουργό Πολιτισμού.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου θέλοντας να αναδείξει την σημασία, το ρόλο και την ιστορία του Μαλεβιζιώτη χορού στην πολιτιστική κουλτούρα της Κρήτης στο βάθος των αιώνων, διοργανώνει αρχές Σεπτεμβρίου το πρώτο Φεστιβάλ Μαλεβιζιώτη. Μία διοργάνωση που στόχος είναι να αποτελέσει ένα πολιτιστικό γεγονός που θα αναδείξει την μουσική, το χορό, τη γαστρονομία, τη φιλοξενία και την ιστορία του Μαλεβιζίου.
Την επιστημονική επιμέλεια σύνταξης του φακέλου για την ένταξη του Μαλεβιζιώτη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχαν η Μυρεύη Νάσιου και Βασιλική Παπαδοπούλου.
Στο video ακολουθεί τις δηλώσεις του Δημάρχου Μαλεβιζίου για την ένταξη του Μαλεβιζιώτη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς:

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 19/08/2023

Top