Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Τη σύμβαση για το έργο αποκατάστασης της Φάμπρικα Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι υπέγραψε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μεν. Μποκέας – Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες

Πέμπτη, 29/12/2022

Την αποκατάσταση της ιστορικής Φάμπρικας Κόκκινίδη στο Κεραμούτασι και τη μετατροπή της σε εκθεσιακό χώρο προβλέπει η σύμβαση του έργου που υπέγραψε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Το έργο χρηματοδοτείται με 114.200,00€ από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι έξι μήνες.

Με βάση τη μελέτη η Φάμπρικα θα αποκατασταθεί πλήρως, θα ενισχυθεί, θα καταστεί αντισεισμικά ασφαλής και θα αποδώσει προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, προκειμένου να γίνει επισκέψιμη, αλλά και να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Πετούσης, Χαράλαμπος Κουτσογιάννης και Γρηγόρης Περυσινάκης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κεραμουτσίου Πόπη Θραψανιωτάκη, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού Εύα Κουτσογιαννάκη και η μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας Πόπη Δασκαλάκη.

Η Φάμπρικα Κοκκινίδη βρίσκεται στον οικιστικό πυρήνα του οικισμού Κεραμούτσι της Δημοτικής Ενότητας Τυλίσου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παλαιάς φάμπρικας της προβιομηχανικής εποχής της Κρήτης για το άλεσμα του ελαιοκάρπου και την παραγωγή του ελαιολάδου. Αξίζει δε να σημειωθεί πως μέσα σε αυτήν διατηρείται και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της για την παραγωγή του ελαιολάδου με την παραδοσιακή μέθοδο. Η παραδοσιακή φάμπρικα αποτελεί κατάλοιπο της ζωντανής ιστορίας του Μαλεβιζίου, αλλά και της Κρήτης, καθώς μαζί με την όμορη οικία, ανήκε στην περιουσία του σπουδαίου οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 29/12/2022

Top