Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης η εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Πέμπτη, 03/03/2022

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ Ευγενίου πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου η εκδήλωση «Όπλα, τεχνολογία του πολέμου και Επαναστάσεις στο μεταίχμιο της νεωτερικότητας». Ο κ Ευγένιος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην έκθεση «Των Αντρειωμένων τ΄ Άρματα» καθώς και στην έκθεση φωτογραφιών από το Αρχείο Κουτουλάκη αλλά και των έργων του Μπότη Θαλασσινού.

Οι ομιλητές προσπάθησαν να αναδείξουν το ρόλο που έπαιξαν, ειδικά στις εξεγέρσεις στην Κρήτη, τα κάθε λογής όπλα, ακόμα και τα αυτοσχέδια σπαθιά και ρόπαλα, συνδέοντας τα με την επιθυμία των κρητικών για την ελευθερία.

Ο  Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου Βαγγέλης Τζούκας ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο επέδρασε αποφασιστικά η τεχνολογία του πολέμου στις απελευθερωτικές επαναστάσεις και εξεγέρσεις του 19ου αιώνα, με έμφαση στην περιοχή της Κρήτης.

Από την πλευρά του ο συλλέκτης και ιστορικός Ευτύχης Τζιρτζιλάκης αναφέρθηκε στη δίψα των κρητικών για την ελευθερία και τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούσαν να αποκτήσουν οπλισμό ώστε να μπορέσουν να εξεγερθούν.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 03/03/2022

Top