Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Τη μνήμη των εκτελεσθέντων σε Δαμάστα και Μάραθος τίμησε ο Δήμος Μαλεβιζίου

Σάββατο, 21/08/2021

Τη μνήμη των 30 κατοίκων της Δαμάστας και των 19 του Μαράθου που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1944, τίμησε σήμερα ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες Δαμάστας και Μαράθου παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων, σωμάτων ασφαλείας αλλά και κατοίκων των δύο χωριών.

Στην τελετή μνήμης στο Κερατίδι, τον τόπο εκτέλεσης των 30 Δαμαστιανών ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας κατά το χαιρετισμό του τους ανέφερε:

«Ένα στεφάνι μνήμης σε εκείνους που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία.  Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που αποτίουμε σήμερα στους ήρωες Δαμαστιανούς που χάθηκαν από τη ναζιστική θηριωδία. Στα 30 αξιόμαχα παλικάρια της Δαμάστας που 77 χρόνια πριν πότισαν με το αίμα τους αυτά εδώ τα χώματα.

Το Μαλεβίζι δε λησμονεί. Η μνήμη των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος είναι πυξίδα αξιών για εμάς. Ο αγώνας για την έμπρακτη αναγνώριση οφειλών και αποζημιώσεων είναι συνεχής.»

Στο Μάραθος η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο όπου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου Σπύρος Καλλέργης κατά το χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Στο Μάραθος η γερμανική κτηνωδία άπλωσε βαρύ το πέπλο του θανάτου.  19 άνδρες ήταν ο φόρος αίματος που πλήρωσε το χωριό, χτυπημένο από την εκδικητική μανία των κατακτητών. Οι ήρωες του Μαράθου κοίταξαν κατάματα με ανδρεία το θάνατο. Το Μάραθος έμεινε στην ιστορία ως τόπος θυσίας και αυταπάρνησης.»

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 21/08/2021

Top