Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη χρηματοδότηση πρότασης της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου.

Σάββατο, 05/06/2021

Η πρόταση του Δήμου Μαλεβιζίου για το την υλοποίηση ενός Μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με βάση την απόφαση, το πρόγραμμα πλέον θα τελείται υπό την αιγίδα του υπουργείου και θα χρηματοδοτηθεί με 15.000 ευρώ. Η απόφαση του υπουργείο ελήφθη με βάση μία σειρά κριτηρίων που εξέτασε η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, που είχαν να κάνουν με:

Την επαρκή ανάπτυξη της πρότασης και τον τεκμηριωμένο σχεδιασμό των προτεινόμενων δράσεων.

Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης σε καθορισμένο χρόνο.

Το περιεχόμενο της πρότασης, την καλλιτεχνική αρτιότητά της και την εμπειρία των εμπλεκόμενων φορέων κ.α.

Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «…ξεκίνησε να βρει τον ήλιο» είναι εμπνευσμένο από το φωτογραφικό αρχείο Κ. Κουτουλάκη που η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου εκθέτει σε μόνιμη έκθεση στους χώρους της.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι ιστορικές καταβολές –η περιήγηση στον τόπο της μνήμης της κατοχικής περιόδου όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Κ. Κουτουλάκη, αλλά και οι αναφορές της Επιτροπής Διαπιστώσεων Ωμοτήτων εν Κρήτη κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, των συγγραφέων Ν. Καζαντζάκη, Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη- να αποτελέσουν ένα ταξίδι γνώσης στο ιστορικό κατοχικό παρελθόν της Κρήτης ως ένας νέος τρόπος κατανόησης και ανάγνωσης της ιστορίας μας, ως Κρήτες.

Στην πρώτη ενότητα ανάγνωσης η ζοφερή αποτύπωση ενός φωτογραφικού ντοκουμέντου του Κ. Κουτουλάκη συνομιλεί με ένα έργο χαρακτικής του Μιχαήλ Φαλκώνη.

Η μεθοδολογία του μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος επιχειρεί να δείξει πώς η σύγχρονη τέχνη μπορεί να συμβάλλει με τρόπο δημιουργικό και ουσιαστικό στην καλλιέργεια της ικανότητας των παιδιών και εφήβων να σκέφτονται κριτικά, σε βάθος, με ευρύτητα και με οργανωμένο τρόπο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω των μουσειακών δράσεων: Εικαστικές δημιουργίες, εργαστήριο Θεατρικών αυτοσχεδιασμών, εκθέσεις Φωτογραφίας, Μουσικοκινητικά προγράμματα, Δημιουργία Παιδικής Συλλογής έργων τέχνης, κατασκευή μουσειοσκευής, εκπόνηση πρωτότυπης μουσειολογικής μελέτης, αναπαράσταση ιστορικού θεατρικού σκηνικού .

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έχει η Εικαστικός, Μουσειοπαιδαγωγός – Επιμελήτρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, Χρύσα Βαθειανάκη.

Από την νέα σχολική χρονιά η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου σε συνεργασία την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Μαλεβιζίου θα αρχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε κάθε μορφή, είτε δια ζώσης είτε ως μουσειοσκευή.

Την πρόταση υπέβαλε το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Μαλεβιζίου (προϊσταμένη τμήματος Ειρήνη Κατσάφαρου).

Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 05/06/2021

Top