Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Ολοκληρώθηκε η σπουδαία μελέτη και για την Ελ. Βενιζέλου στο Γάζι

Δευτέρα, 26/04/2021

Επόμενη φάση η υλοποίησή της

Ολοκληρώθηκε η σπουδαία για το Μαλεβίζι μελέτη της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι (Ξηροπόταμος έως Μακεδονίας). Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας: «Ολοκληρώσαμε τη μελέτη της Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι (Ξηροπόταμος έως Μακεδονίας), τη σημαντικότερη οδική αρτηρία του Δήμου μας. Επόμενο βήμα η υλοποίησή της (Ξηροπόταμος έως Τζωράκης), με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 9.000.000€ από τα ανταποδοτικά οφέλη που πετύχαμε για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Η υλοποίησή της είναι ουσιαστικά και η εφαρμογή του πρόσφατα κυρωμένου Σχεδίου Πόλης Αγίας Μαρίνας. Δημιουργούμε νέα δεδομένα και προοπτικές για κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρήσεις. Αποδίδουμε ελεύθερο χώρο για να αλλάξει η καθημερινότητά μας και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην πόλη. Βάζουμε τέλος στην αναρχία και την οδική ανασφάλεια. Προωθούμε τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και προχωράμε σε μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις, αναβαθμίζοντας το Μαλεβίζι και τη ζωή μας»!

Η ανάπλαση της Ελευθερίου Βενιζέλου από τον Ξηροπόταμο έως το ύψος του καταστήματος Τζωράκης, όπως δείχνουν οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, πρόκειται να αλλάξει ολοκληρωτικά τη σημερινή εικόνα του Μαλεβιζίου, αναδεικνύοντας αφενός τη δυναμική της περιοχής και αφετέρου ενισχύοντας τόσο τις φιλικές προς τους πεζούς μετακινήσεις, όσο και την εμπορική δραστηριότητα. Το Μαλεβίζι αλλάζει όψη και αποδίδει χαρακτηριστικά ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η κυκλοφορία των οχημάτων ρυθμίζεται με χαρακτηριστικά αστικής οδού και όχι επαρχιακού δικτύου, βάζοντας τέλος στην άρρυθμη υφιστάμενη κατάσταση. Σημαντικό επίσης είναι ότι ρυθμίζονται οριστικά τα ζητήματα οδικής ασφάλειας για πεζούς και οχήματα, ενώ λαμβάνεται μέριμνα να εξυπηρετηθεί η εμπορική δραστηριότητα με το βέλτιστο τρόπο, εφαρμόζοντας το Σχέδιο Πόλης Αγίας Μαρίνας. Η αξία της γης αυξάνεται.  Η πρόσβαση σε όλα τα καταστήματα και τις κατοικίες κατά μήκος της οδού είναι διασφαλισμένη.

Με μέριμνα για οχήματα, πεζούς, ποδηλάτες, οικογένειες και εμποδιζόμενα άτομα στη βάση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονεί ο Δήμος σε συνεργασία με ειδικούς συγκοινωνιολόγους, η μελέτη της Ελευθερίου Βενιζέλου, όπως ρυθμίζεται από την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης Αγίας Μαρίνας, προβλέπει:

  • Μία λωρίδα ανά κατεύθυνση για την κυκλοφορία των οχημάτων (σήμερα ΔΕΝ υπάρχει ρύθμιση της κυκλοφορίας)
  • Διαχωριστική νησίδα με φύτευση ανάμεσα στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας
  • Κατασκευή πεζοδρομίων με κρασπεδόρειθρο ανά κατεύθυνση (σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν καθόλου πεζοδρόμια, με αισθητά τα ζητήματα ασφαλείας)
  • Κατασκευή ποδηλατόδρομου διπλής κατεύθυνσης (από το Lidl έως το κατάστημα Τζωράκης ο ποδηλατόδρομος οριοθετείται στη βόρεια πλευρά, ενώ στη συνέχεια εισέρχεται στη νότια πλευρά της οδού).
  • Ισόπεδο κόμβο, σε σχήμα σταυρού, στην περιοχή Μεγάλου Λάκκου (Χαλέπα) για την ασφαλή διασύνδεση της γειτονιάς των Εργατικών κατοικιών όπου παρατηρείται αυξημένος όγκος μετακινήσεων με πλήθος μέσων μετακίνησης και ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση πεζών.
  • Τρεις κυκλικούς κόμβους (στη συμβολή των οδών Γενημματά και Γρηγορίου Λαμπράκη, στο ύψος του καταστήματος Τζωράκης και πλησίον του SM Χαλκιαδάκης)
  • Διασφαλισμένη πρόσβαση σε όλα τα καταστήματα και τις κατοικίες κατά μήκος της οδού
  • Υπογειοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ
  • Αντιπλημμυρική θωράκιση (όμβρια)
  • Τρεις συστοιχίες υπόγειων κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης (πλην των συμβατικών)
  • 220 θέσεις στάθμευσης οχημάτων με μέριμνα και για θέσεις ΑμεΑ
  • Ηλεκτροφωτισμό (αισθητικά ενιαίο και αναβαθμισμένο)
  • Αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, κάλαθοι αχρήστων κλπ)
  • Δεντροφύτευση σε οριοθετημένη ζώνη

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 26/04/2021

Top