Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Αρναουτάκης – Μποκέας στο Τσαλικάκι που απέκτησε κυρωμένο Σχέδιο Πόλης!

Τετάρτη, 21/04/2021

Στ. Αρναουτάκης: Δίνεται νέα αναπτυξιακή ώθηση

Μ. Μποκέας: Εγκαινιάζεται μια νέα σελίδα για το Τσαλικάκι

Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια η Αγία Μαρίνα – Τσαλικάκι Γαζίου ολοκλήρωσε το Σχέδιο Πόλης, καθώς σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την απόφαση κύρωσης της πράξης εφαρμογής της πολεοδομικής ενότητας, παρουσία του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο χώρο της πλατείας της Αγίας Μαρίνας στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης πολεοδόμησης της περιοχής που διοργάνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Ως Περιφέρεια Κρήτης, τονίζουμε πως η πράξη εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι του Δήμου Μαλεβιζίου, δίνει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά της. Της σημερινής υπογραφής, προηγήθηκε, κατά τα προηγούμενα χρόνια και από το 1996, η επιστημονική δουλειά ανθρώπων που σχεδίασαν με υπευθυνότητα την πορεία της περιοχής.

Σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα πολεοδόμησης σε μια περιοχή 488 στρεμμάτων, ενώ 172 στρέμματα δίνονται ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Με τη συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου και του Δημάρχου Μενέλαου Μποκέα, προχωρούμε τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα επόμενα αναπτυξιακά βήματα στην περιοχή».

Ο Περιφερειάρχης, ευχαρίστησε, επίσης, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για θέματα περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνο Κριτσωτάκη, αλλά και όλους τους πρώην Δημάρχους για τη συνεργασία τα τελευταία χρόνια.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης εδώ: https://youtu.be/cAyFA8aKrAw

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, μια σπουδαία μέρα για το Τσαλικάκι που δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή του προοπτική. Με την υπογραφή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη εγκαινιάζεται μια νέα σελίδα για την Αγία Μαρίνα, που είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία συνεχώς υποδέχεται νέες οικιστικές ροές.  Δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να δημιουργήσει νέους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, στάθμευσης, παιδικές χαρές, νέες σχολικές υποδομές, αλλά και να προχωρήσει σε διαπλατύνσεις και διανοίξεις οδών. Πλέον, οι κάτοικοι που έχουν περιουσίες στην περιοχή αυξάνουν την αξία τους και μπορούν να επενδύσουν, να οικοδομήσουν. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρνουτάκη για τη διαρκή του στήριξη στο Μαλεβίζι και ιδιαιτέρως την προϊσταμένη του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Αφροδίτη Κοτσιφάκη, το μελετητή της πράξης εφαρμογής κ. Παππά, και βεβαίως τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Συμβούλου σε θέματα πολεοδομίας Νίκο Ξυλούρη αλλά και τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας και τον Προϊστάμενο κ. Μαρίνο Κριτσωτάκη. Φυσικά, τα Σχέδια Πόλης θέλουν πολύ κόπο και χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε όλες τις αυτοδιοικητικές ηγεσίες της περιοχής που συνέδραμαν. Το Σχέδιο Πόλης της Αγίας Μαρίνας ξεκίνησε επί δημαρχίας Τζεδάκη, το ΦΕΚ Πολεοδόμησης επί δημαρχίας Γιώργου Μαρκογιαννάκη, η σύμβαση με το μελετητή υπογράφηκε επί δημαρχίας Κώστα Μαμουλάκη και σήμερα, 25 χρόνια μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ολοκληρώσει την κύρωση της πράξης εφαρμογής».

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Δημάρχου Μαλεβιζίου εδώ:  https://youtu.be/agLEgAiltQA

Στοιχεία πολεοδομικής μελέτης Αγίας Μαρίνας – Τσαλικάκι Γαζίου

Με βάση την Πολεοδομική Μελέτη η έκταση είναι 785.187,07 τ.μ. Τα 190.193,15 τ.μ. είναι εντός των ορίων του οικισμού και τα 594.993,92 τ.μ. εκτός των ορίων. Εντός των ορίων του οικισμού η εφαρμογή του σχεδίου γίνεται με πράξεις αναλογισμού και εκτός των ορίων με εισφορά σε γη. Με βάση την πολεοδομική μελέτη έχουμε:

  ΠΛΗΘΟΣ ΧΩΡΩΝ ΕΚΤΑΣΗ
ΑΘΛΗΣΗ 2 5.174,70
ΝΑΟΣ 1 557,56
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ 2 1.852,00
ΔΗΜΟΤΙΚΑ 2 4.734,53
ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ 1 5.190,70
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ 3 3.995,78
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ 49 33.844,00
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ 135 482.982,32
ΔΡΟΜΟΙ   246.855,48
ΣΥΝΟΛΟ   785.187,07

Πιο συγκεκριμένα:

  • 49 κοινόχρηστοι χώροι σε όλη την πολεοδομική ενότητα (Παιδικές χαρές, χώροι Πρασίνου, χώροι στάθμευσης), που συνολικά καταλαμβάνουν επιφάνεια 34 στρεμμάτων.
  • 8 παιδικές χαρές
  • 10 Χώροι Πρασίνου
  • 20 Χώροι Στάθμευσης
  • 11 λοιποί ΚΧ- Πλατεία ..
  • Οι υφιστάμενοι δρόμοι στο σύνολο τους είναι περίπου 100 στρέμματα, ενώ με την πράξη εφαρμογής θα διαπλατυνθούν και θα διανοιχθούν (ρυμοτομούνται) περίπου 150 στρέμματα.

Το παρών στην υπογραφή της απόφασης κύρωσης και την παρουσίαση της πράξης εφαρμογής Αγίας Μαρίνας έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Λάμπρος Βαμβακάς και Κώστας Φασουλάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου Σπύρος Καλλέργης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Πετούσης, Γρηγόρης Φασουλάκης, Χαράλαμπος Κουτσογιάννης, Γρηγόρης Περισυνάκης, Μιχάλης Αλμπαντάκης, Χρύσα Λυρώνη, Νίκη Ζερβού, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Μαρκογιαννάκης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης και Γιάννης Άσπρης, το μέλος Ελένη Μιχαλάκη, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Τάσος Λιαδάκης και Γιάννης Βάμβουκας, ο Πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΜ Γιάννης Μαρής, η Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΔΟΚΑΠΠΑΜ Μαρίνα Βογιατζή και Έφη Βολανάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θανάσης Κύρκος, Άρης Σαλούστρος και Μανώλης Παπαδομανωλάκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης, η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαλεβιζίου Ρένα Παπαδάκη και οι προϊσταμένες Αφροδίτη Κοτσιφάκη και Βούλα Κουτάντου.

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 21/04/2021

Top