Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Ψηφιακό Αποθετήριο Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Μαλεβιζίου

Δευτέρα, 08/03/2021

Ο Δήμος Μαλεβιζίου επενδύοντας στην πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τον τόπο μας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία δημιουργίας του πρώτου ψηφιακού αποθετηρίου προφορικής ιστορίας λαϊκού πολιτισμού για το Μαλεβίζι.

Σε συνεργασία με το Φορέα ψηφιακού πολιτισμού Androidus Project Tank και μέσα από την έρευνα, την καταγραφή και την αλληλεπίδραση με τον τοπικό παράγοντα και τους δημότες του Μαλεβιζίου στόχος είναι: η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (αποθετήριο) καταγραφής, συλλογής, προστασίας και διάχυσης πολιτιστικών δεδομένων και αφηγήσεων  της τοπικής ιστορίας της περιοχής, ως ένα αποτέλεσμα ανοικτής δεξαμενής πρόσβασης και συμπλήρωσης αρχειακού υλικού.

Το αποθετήριο θα αποτελέσει τον πρώτο τοπικό συσσωρευτή περιεχομένου με συνεντεύξεις και οπτικοακουστικό υλικό, ηχητικές καταγραφές (podcast), φωτογραφικό αρχείο και γραπτά τεκμήρια, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίζουν σταδιακά οι ίδιοι οι πολίτες σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και τις αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης της πλατφόρμας. Κέντρο βάρους του έργου, θα είναι οι μικρές πληθυσμιακά σήμερα κοινότητες στους ώμους των οποίων στηρίζεται ο μεγάλος Δήμος Μαλεβιζίου, με ανάλογο πολιτιστικό αντίκτυπο. Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά έχει σημασία να αναδειχθεί ως στοιχείο διαμόρφωσης της ταυτότητας  και πολιτιστικής αναζωογόνησης του Μαλεβιζίου.

Σε αυτόν τον κόσμο δεδομένων και αλληλεπίδρασης, η συμμετοχή των πολιτών είναι αυτή που δίνει την τροφοδότηση στο σχεδιασμό και το πλάνο που θα φέρει ως αποτέλεσμα ένα ενεργό αποθετήριο πρόσβασης, ανταλλαγών και δημιουργίας περιεχομένου από τους ίδιους τους πολίτες ως συγγραφείς της εποχής τους.

Με αρχή το παρόν ανώνυμο ερωτηματολόγιο: https://forms.gle/BxgqoSupH9AumRtv7 ο λόγος δίνεται κυρίως στο δημότη του Μαλεβιζίου και τους φορείς της περιοχής προκειμένου να βάλουν το πρόσημο κατεύθυνσης, παράλληλα με το δικό τους αποτύπωμα στο ρόλο που έχει για τον καθένα το  παρελθόν στο σχεδιασμό  του μέλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.androidus.gr & info@androidus.gr

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 08/03/2021

Top