Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Μυκητολογικά Προβλήματα του Ελαιοκάρπου κατά την Περίοδο Αναφοράς 24.8.2020 – 9.11.2020

Δευτέρα, 28/09/2020

Στo πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και καινοτόμες δράσεις για τη φυτοπροστασία της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης 2020-2021» που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνάς (ΙΤΕ) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-Δήμητρα) ανακοινώνονται τα παρακάτω:
Κατά το χρονικό διάστημα 24/8/2020 – 9/11/2020 πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Κρήτης συλλογή δειγμάτων ελαιοκάρπου, φύλλων και κλαδίσκων σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδόθηκαν από τα αρμόδια Φυτοπαθολογικά Εργαστήρια του νησιού. Ειδικότερα, συλλέχθηκαν συνολικά 44 δείγματα από ισάριθμους ελαιώνες και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Τα δείγματα προσκομίστηκαν στο Εργαστήριο Μυκητολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΕΛΜΕΠΑ για φυτοπαθολογική ανάλυση. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων διαπιστώθηκε η παρουσία των μυκήτων Botryosphaeria dothidea (Ξηροβούλα-Σαποβούλα, σε 36 δείγματα), Fusarium sp. (Σήψη από Φουζάριο, σε 36 δείγματα), Alternaria sp. (Αλτερναρίωση, σε 32 δείγματα), Capnodium sp. (Καπνιά, σε 27 δείγματα), Aspergillus sp. (σε 18 δείγματα), Pseudocercospora cladosporioides (Κερκοσπορίωση, σε 12 δείγματα) και Spilocea oleagina (Κυκλοκόνιο, σε 1 δείγμα).
Βάσει των αποτελεσμάτων και δεδομένου ότι πολλοί από τους προαναφερθέντες μύκητες μπορούν να υποβαθμίζουν την ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου ελαιοκάρπου και ελαιολάδου, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς η εφαρμογή προστατευτικών χαλκούχων σκευασμάτων, ειδικά στις περιοχές που επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες και σχετική υγρασία σε συνδυασμό με υψηλή δακοπροσβολή.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο τελευταίος ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα πρέπει να γίνει 21 ημέρες πριν την συγκομιδή.

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 28/09/2020

Top