Δήμος Μαλεβιζίου - Municipality of Malevizi

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Επιτροπή Ενέργειας του Δήμου Μαλεβιζίου ενόψει του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τετάρτη, 18/12/2019

Όχι στη Δαμάστα – Οριστικό κλείσιμο Λινοπεραμάτων – Ανταποδοτικά από την προασαιγιάλωση για όλο το Μαλεβίζι οι βασικοί άξονες

Συνεδριάζει εκ νέου αυτήν την ώρα ,με επικεφαλής το Δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα, η Επιτροπή Ενέργειας του Δήμου Μαλεβιζίου, ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Στο πλαίσιο της συνεδρίασής της, που πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου στο Γάζι, η Επιτροπή Ενέργειας αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Επαναλαμβάνει προς πάσα κατεύθυνση το ηχηρό ΟΧΙ στη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης στη Δαμάστα και επικροτεί τη συνέχιση της δυναμικής διεκδίκησης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου για χωροθέτηση του Σταθμού στην Κορακιά.
  2. Ζητά να τηρηθεί το Χωροταξικό Πλαίσιο Κρήτης, που αποτελεί Νόμο του Κράτους και οι χρήσεις γης που αποδίδει σε Κορακιά, Λινοπεράματα, Δαμάστα
  3. Ζητά να εξειδικευτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Δ.Σ. της ΔΕΗ το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, με έγγραφες δεσμεύσεις για το οριστικό του κλείσιμο.
  4. Ζητά την απόδοση, με συγκεκριμένη εξειδίκευση, ανταποδοτικών τελών σε όλο το Μαλεβίζι από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά (Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής), στην κατεύθυνση ανάλογων ανταποδοτικών που έχουν αποδοθεί σε περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί από ανάλογες δραστηριότητες, όπως οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Μεγαλόπολης και την εφαρμογή τους από την έναρξη των εργασιών για το μεγάλο καλώδιο.
  5. Χαιρετίζει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο «Χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής του Δήμου Μαλεβιζίου, τόσο στο πλαίσιο του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, όσο και συνολικά ως ενεργειακού κόμβου,  με ενδεικτικούς άξονες τη γνωμοδότηση και εκτίμηση κινδύνου περιβαλλοντικών επιπτώσεων γύρω από την υφιστάμενη ΣΜΠΕ και τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Κρήτης, καθώς και περαιτέρω θεματικές που ενδέχεται να προκύψουν δυνάμει των ανωτέρω αξόνων».
  6. Απευθύνει πρόσκληση στον έμπειρο Νομικό κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, με δεδομένη τη σχέση του με το Μαλεβίζι, να αναλάβει επικεφαλής της νομικής προσπάθειας του Δήμου Μαλεβιζίου γύρω από το ενεργειακό.

Το παρόν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας του Δήμου Μαλεβιζίου δίνουν:

  • Μποκέας Μενέλαος, Δήμαρχος Μαλεβιζίου
  • Καλλέργης Σπυρίδων, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Αλμπαντάκης Μιχαήλ, Αντιδήμαρχος Πράσινης Ανάπτυξης
  • Περισυνάκης Γρηγόρης, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τυλίσου.
  • Μαρκογιαννάκης Γιώργος, Τέως Δήμαρχος Γαζίου
  • Κύρκος Αθανάσιος, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
  • Σαρρής Γεώργιος Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας, ως εκπρόσωπος της περιοχής
  • Φασουλάς Χαράλαμπος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
  • Πυργιαννάκης Ηρακλής, Αρχιτέκτων Μηχανικός
  • Πετούση Μαρία, Νομικός

 

 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 19/12/2019

Top